Arbetskraftsinvandring i fokus

1.10.2022
20220926 103231

Artikeln har publicerats i Vasabladet 1.10.2022. 

Vid Yrkeshögskolan Novia pågår integrationsprojektet Kompetens Connect som fokuserar på att skapa nya verksamhetsmodeller för att främja integration, entreprenörskap och kontinuerligt lärande bland arbetskraftsinvandrare i Sydösterbotten.

Flera kommuner i svenskösterbotten kännetecknas av företagsamhet, framgångsrika exportföretag och relativt hög andel invandrare. Både Jakobstads- och Närpesregionen har varit föremål för internationella undersökningar gällande integration av personer med utländsk bakgrund. I en rapport från det Europeiska projektet Matilde kan man läsa att Jakobstadsregionen kan erbjuda bra boende och jobbmöjligheter och att de invandrare som fått lokala nätverk även får bättre möjligheter på arbetsmarknaden. I Nordregios rapport ”Attractive rural municipalities in the Nordic countries” finns Närpes med som ett gott exempel på hur ett landsbygdsområde kan bromsa avbefolkningen tack vare invandring och bra integrationsåtgärder på olika nivåer i samhället.
Enligt statistik från Migrationsverket flyttar invandrare till Finland främst för arbete, familj eller studier. Oberoende av orsaken till att man flyttar till ett annat land, kan man stöta på utmaningar av olika slag. En utmaning för dem som kommer till Finland kan vara att förstå hur utvecklat kunskapssamhälle vi har och hur man förväntas utveckla sin kompetens kontinuerligt som svar på förändringar i arbetslivet. På Undervisnings- och kulturministeriets sida kan man läsa om reformen gällande kontinuerligt lärande med målsättningen att höja befolkningens kompetensnivå, där en särskild utmaning är att de som är i störst behov av utbildning är de som deltar minst i den.

En av målsättningarna med vårt projekt är att skapa förutsättningar för kontinuerligt lärande hos grupper som är underrepresenterade i högskolorna, bland annat invandrare. Vi kommer under hösten att sprida information om projektet och ha uppsökande verksamhet. Projektet riktar sig till invandrare som är intresserade av utbildning, både de som inte tidigare har högskolestudier och de som redan har erfarenheter från högskola. Flexibla studieformer blir allt viktigare och det finns redan nu möjligheter att delta i kurser vid sidan av arbetet.

Språkkunskaper i svenska eller engelska behövs för att kunna ta del av projektet. Dock behöver man i dagsläget inte prata flytande för att delta utan vi hoppas att via projektet motivera till fortsatta språkstudier och vidareutbildning. Genom kartläggning av deltagarens kompetens, utbildning och arbetserfarenhet får vi en uppfattning om vilka möjligheter personen har och vi kan då coacha och informera dem om vilka möjligheter som finns för just dem. Inom projektet har vi möjlighet att skapa nya sätt att stöda målgruppen till kompetensutveckling, bland annat genom skräddarsydda kurser som svarar på behoven i samhället både kort- och långsiktigt. Det som är ytterst aktuellt i Sydösterbotten just nu är elkrisens påverkan på växthusbranschen med eventuell masspermitteringar av personal som till stor del har invandrarbakgrund.

Projektaktiviteterna görs i samarbete med näringslivet, å ena sidan som svar på det behov som finns för kompetensutveckling bland personalen och å andra sidan som möjlighet att hjälpa personalen att integrera sig i det finländska samhället. Projektet är till för att stöda aktörer inom olika näringsgrenar i Sydösterbotten och aktiviteterna görs i samarbete med Novias fem institutioner; bioekonomi, företagsekonomi, teknik och sjöfart, konst och kultur samt hälsa och välfärd.

Tillsammans med samarbetspartners skapas ett nätverk där vi sammanför invandrare som är intresserade av att börja studera på högskola. Det ordnas kurskvällar med olika teman som är aktuella för målgruppen till exempel genomgång av studieplattformar och hur man gör en ansökan om studieplats. När man träffar andra som är i liknande situation kan man utbyta erfarenheter och ge stöd åt varandra i processen att ta fösta steget till studier. Vi vill motivera och inspirera deltagarna till ett tankesätt med fokus på att vara lösningsorienterad och hitta sin väg framåt till kompetensutveckling.
Inom projektet har en modell för peer-to- peer mentorskap för utländska studerande testats. Mentorer som själva integrerat sig i Finland och befinner sig ute i arbetslivet utbildades vid Yrkeshögskolan Novia. Modellen för mentorskapet baseras på metoden MindSpring, en evidensbaserad metod som stärker invandrares nätverk och handlingskompetens i det nya landet. Metoden utformades för att svara på specifika behov internationella studerande har för att bättre anpassa sig till det finska arbetslivet. Utvärderingen av metoden bland studerande har varit mycket positiv. Novia har inom sin projektverksamhet även samarbetat med Närpes stad i ordnandet av gruppverksamhet enligt MindSpring modellen och denna gruppverksamhet har nu kommit i gång i regionen. I höst ordnar Novia en seminariedag som är öppen för allmänheten där MindSpring gruppverksamheter presenteras och diskuteras tillsammans med deltagare och aktörer inom integrationssektorn.

Projektet har kontor vid Dynamohuset i Närpes, men hela Sydösterbotten utgör verksamhetsområde. Arbetsgivare är välkomna att ta kontakt med projektpersonalen för samarbete och projektdeltagare för kartläggning och handledning.


Malin Nyholm, projektledare och Caroline Heikkinen, projektforskare vid Yrkeshögskolan Novia
Bildtext: Malin Nyholm och Caroline Heikkinen informerar om projektet i en språkklass vid Närpes vuxeninstitut.

Skribent:
Malin Nyholm, Caroline Heikkinen