Insikter från Erasmus+ utbyte - Thomas More i Belgien satsar på inklusion

5.5.2025
Granskat inlägg - Reviewed post Företagsekonomi Reseberättelse
belgienutbyte v2

Nästan 200 personer från hela världen deltog i Thomas More universitetets (se Where it Happens | Thomas More) internationella vecka.  Veckan arrangerades på alla fem campus därThomas More erbjuder utbildning. De flesta av mina aktiviteter organiserades i Mechelen, där businessprogrammet har sin hemvist.

Utbytesprogram

Den internationella veckans program började på måndag kväll med en gemensam middag. På tisdag morgon träffades alla som deltog i businessutbildningens program för att lära känna varandra i företagsekonomins utrymmen. Här träffade jag människor från Spanien, Kenya, Tjeckien och Österrike då vi i små grupper förde diskussioner kring givna teman. Tisdagens program fortsatte på campuset i Geel, där alla ca 190 deltagare i den internationella veckan erbjöds olika verkstäder och företagsbesök. Själv deltog jag i en verkstad som drogs av universitetets DEI koordinator. Han presenterade universitetets DEI strategi och hur man jobbar för att både studeranden och lärare skall känna sig inkluderade. Universitet har bl.a. checklistor för att förbättra alla kursers tillgänglighet för alla typer av studeranden och studeranden kan rapportera olämpligt beteende anonymt. Varje år skickar man också ut en survey för att kolla hur studerandena trivs. Efter verkstäderna samlades vi för en keynote om inklusivitet i skolvärlden där Finland lyftes fram som föregångsland. Eftersom tisdagen var den sista dagen av ramadan, avslutades kvällen med en middag som hedrade högtiden.

På onsdag var det dags för de deltagarnas egna föreläsningar och rundvandring på de två campus som finns i Mechelen. Speciellt mediacampuset var imponerande, med flera olika studion och dyrbar utrustning som studerandena också får låna. Min egen föreläsning handlade om pandor som turistprodukt ur ett finskt perspektiv. Målgruppen var turismsstuderandena men också andra dök upp. Fallet är speciellt, först mottog Finland två pandor från Kina 2018 som sedan i förtid skickas tillbaka till Kina, eftersom Ähtäri Zoo inte hade råd att behålla dem.

På torsdagen erbjöds en AI verkstad, som intresserade delegationerna från de finska högskolorna. Verkstaden började med en presentation av AI-relaterade projekt som Tomas Moore är involverad i. Efter det delades vi in i grupper för att diskutera AI ur ett lärarperspektiv. Det intressanta vara att en del av lärarna/professorerna var helt emot användningen av AI, medan många ändå insåg att AI är här för att stanna.  Vi kom till att speciellt svaga studeranden som har utmaningar med att läsa och skriva kan få mycket stöd av AI. Vi var också överens om att nya typer av slutarbeten behövs, de traditionella versionerna skapas lätt av AI. Vi behöver poängtera den egna inlärningen och kompetensutvecklingen i projekten.

Torsdagen sista verkstad handlade om vad man på Thomas More gör för att välkomna internationella studeranden. De har till exempel ett webbinarium redan före studerandena anländer till Belgien. Före undervisningen börjar, deltar alla nya internationella studeranden i en introduktionsvecka. Utländska studeranden får också en belgisk ”buddy” (studerande som stödperson) som finns till hand för dem hela året.  

Torsdagseftermiddag hade jag möjlighet att träffa chefen och en forskare från universitetets RDI team ”Digital business and sustainable solutions”. Vi diskuterade främst kring Novias nya magisterprogram i hållbar business design och vilka kompetenser studeranden bör få under sina studier för att stärka sina möjligheter att gå vidare i sina karriärer. Under mötet fick jag också en inblick i vilken typ av projekt de jobbar med i teamet, mycket handlar om digitalisering och AI även om den cirkulära ekonomin är med på ett hörn.

Lärdomar

Eftersom jag i många år jobbat i internationella utbildningar på yrkeshögskolor var jag speciellt nyfiken på om man i Belgien har utvecklat fungerande koncept för att stöda framför allt studeranden som kommer utanför Europa för att avlägga en examen.  Trots många stödåtgärder som erbjuds från Thomas Mores sida så var de som är involverade i processerna ändå överens om att helt smärtfritt är inte livet för utländska studeranden i Belgien. Utländska studeranden har både svårt att hitta praktikplats och jobb efter utexaminering.

Däremot var arbetet för diversitet och det faktum att universitetet har en egen DEI-koordinator ögonväckande. Till exempel frågor gällande tillgänglighet är mycket mera än att lösa utmaningar för studeranden som sitter i rullstol eller har andra fysiska handikapp. Det handlar också om neuropsykologiska utmaningar och att skapa en miljö där människor från olika kulturella bakgrunder trivs. Speciellt skulle jag lyfta fram Thomas More universitetets ”buddy” program. Det ger möjligheter för både de belgiska och de internationella studerandena att bekanta sig med varandra under en längre tid. De belgiska studerandena kan få studiepoäng för insatsen, men då krävs det att de dokumenterar sina träffar. I Finland så rör sig ofta utländska studeranden främst med varandra och kan vara här i flera år utan att skapa relationer till en enda finländare. 

Jag kan absolut rekommendera Thomas Mores internationella vecka. Veckan är välplanerad trots det stora antalet deltagare. Organisationsteamet ser till att man sammanförs med universitetets lärare som har samma intresseområden som man själv. Ett extra plus för möjligheten att träffa universitetspersonal från hela världen, en middag satt jag t.ex. med två kvinnliga indiska professorer som jobbar på ett universitet i Dubai. Vill du se hur man förverkligar högskoleutbildningar i Belgien på mindre orter samtidigt som du lära dig mera om hur man jobbar för att få internationella studeranden att trivas i sitt nya hemland så är Thomas More universitetes internationella vecka något för dig.


Reseskildringen har godkänts för publicering av Novias redaktionsråd 5.5.2025.

ISSN: 2670-028X

Skribent:
Eva Holmberg

Reseskildringen har publicerats i Novias publikationsserie RS: Reseskildringar. Inläggen har godkänts av Novias redaktionsråd. 

Novia Publikation och produktion, serie RS: Reseskildring, ISSN: 2670-028X 

Vi följer CC_BY 4.0 om inget annat nämns.