Serie R: Trender som formar framtidens grönsakskonsumtion
Rapporten "Trender som formar framtidens grönsakskonsumtion" har publicerats i Novias publikationsserie Rapporter 8/2025 i november 2025.
Introduktion
Projektet Framtidens grönsaker är ett samarbetsprojekt mellan Yrkeshögskolan Novia och Hanken Svenska handelshögskolan. Samarbetspartners är även Österbottens svenska producentförbund r.f. samt packerierna Vasa Grönsaker Ab, Andelslaget Närpes Grönsaker och Botnia Grönsaker Ab. Projektet pågår 1.1.2025 – 31.3.2027 och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) via NTM-centralen i Österbotten. Målsättningen med projektet är att utveckla Österbottens växthusproduktion gentemot det framtida konsumentbehovet i Finland och att stöda aktörer inom växthusproduktionen att möta det framtida behovet. Projektet är indelat i olika arbetspaket:
- Administration, kommunikation och utvärdering
- Framtidens mat- och grönsakstrender
- Konsumentbaserat grönsaksutbud
- Värdekedjan i en föränderlig värld
- Utveckling av Österbottnisk grönsaksproduktion
- Modell för framtida samarbete
Meningen är att kunna förse odlare och packerier med aktuell information, så att de kan svara på efterfrågan och förbereda sig på ändringar på marknaden.
Denna rapport är ett resultat från det andra arbetspaketet, Framtidens mat- och grönsakstrender. Målsättningen är att öka förståelsen för vilka trender som kommer att forma framtidens livsmedelsproduktion och som kommer att påverka företagens utveckling särskilt inom grönsaksproduktionen. Genom att förstå de framtida trenderna kan grönsaksproducenterna ligga steget före i affärsutvecklingen och förbereda sig för förändringar och utmaningar.
Info om publikationen
Heidi Barman-Geust, Yrkeshögskolan Novia, Trender som formar framtidens grönsakskonsumtion
Pärmbild: Kauppapuutarhaliitto
Illustrationer: Canva.com
Utgivare: Yrkeshögskolan Novia, Wolffskavägen 33, 65200 Vasa, Finland © Yrkeshögskolan Novia och Heidi Barman-Geust
Novia Publikation och produktion, serie R: Rapporter 8 / 2025
ISSN: 1799-4179
ISBN: 978-952-7526-59-0 (Online)
CC BY 4.0