Serie A: Coachning av småföretagare i glesbygden - Kartläggning av utmaningar och möjligheter i projektet MYRSKY

Artikeln "Coachning av småföretagare i glesbygden - Kartläggning av utmaningar och möjligheter i projektet MYRSKY" har publicerats i Novias publikationsserie Artiklar 1/2025 i juni 2025.
Inledning
Under coronapandemin ökade distansarbetandet explosionsartat, och det finns tydliga indikationer på att arbetstagare vill fortsätta att arbeta på distans i någon utsträckning (se till exempel Mark m.fl. 2022; Ozimek 2020). Diskussioner om hur denna plötsliga förändring skulle påverka våra städer och landsbygdsregioner blev en central del av samhällsdebatten. Frågan om huruvida det skulle förbli lika populärt att bo utanför städerna efter pandemin, som det hade varit under den, väckte stort intresse. Det återstod att se om regionerna och glesbygdssamhällena skulle kunna dra nytta av de möjligheter som den hybrida arbetskulturen erbjöd dem. (Finnson, 2023; Monte m.fl., 2023.) Utveckling med mera distansarbete i glesbygden ger företagen enorma möjligheter att utveckla och förbättra sitt företag och dess verksamhet. För att företagen skall lyckas bör många, speciellt de små företagen, få hjälp och stöd. Coachning med en opartisk och neutral coach kan vara en effektiv metod för att stödja företagen i glesbygden (se Chanunya, 2022).
Småföretag spelar en kritisk roll i glesbygden, där de ofta utgör hjärtat i den lokala ekonomin. Småföretagens samhälleliga roll för att öka servicenivån på orten bör inte underskattas. I dessa områden möter småföretagare specifika utmaningar som skiljer sig från deras motsvarigheter i urbana miljöer, som till exempel begränsad tillgång till marknader och arbetskraft samt logistiska utmaningar. (Greenberg m.fl., 2018.) Studier visar också på problem med bland annat den allmänna kännedomen gällande näringslivet på orten, kompetensproblem hos företagen, tillgänglighetsproblem, till exempel logistik och attitydproblem mot företagandet bland befolkningen, som kan sätta hinder för näringslivsutvecklingen på glesbygden. (Syssner m.fl., 2021.)
Glesbygdens företag står inför unika möjligheter, men också utmaningar. Ett av målen med projektet MYRSKY – Företagens förändringsförmåga, grön omställning och digitalisering i Västra Finland (i fortsättningen MYRSKY) var att hjälpa och stödja företag i glesbygden att övervinna hinder och utnyttja sina unika fördelar. Forskning, såväl på nationell nivå i Finland som internationellt, har visat att coachning kan vara ett värdefullt verktyg, genom vilket man kan stödja entreprenörer i rurala områden. Men det krävs en förståelse för de unika förhållanden som råder på glesbygden för att kunna erbjuda effektiv hjälp. Av vikt är då att utforska coachningens roll och dess potential att stärka småföretag på glesbygden. (Carter, S., & Jones-Evans, D. 2012;
Carnevale m.fl., 2024.)
Coachning av företag var en del av MYRSKY, vars mål var att hjälpa mindre företag att återhämta sig efter kriser, främst med tanke på coronapandemin och kriget i Ukraina. Projektet omfattade sju landskap, där Novias fokus var på svenskspråkiga företag i Österbotten och Åboland. MYRSKY-projektet var en del av det nationella projektet REACT som omfattar 22 yrkeshögskolor och hela Finland. MYRSKY finansierades med 1,5 miljoner euro från Europeiska socialfonden.
Under hösten 2023 gavs företagare i Kimitoöns kommun möjligheten att med hjälp av Novias coachning, förverkligat genom MYRSKY, få sparrning i sina företag. Bland drygt 900 mikro-, små och medelstora företag på Kimitoön, var det tre företagare som nappade på chansen att delta. Dessa var Åsa Storberg från affären Knallis i Västanfjärd, Birgitta Holmström från Holmströms Lanthandel i Hitis och Eva Sjösten från Wahlstens varuhus i Dalsbruk.
Om publikationen
Fredrik Strandberg, Yrkeshögskolan Novia
Coachning av småföretagare i glesbygden – Kartläggning av utmaningar och möjligheter i projektet MYRSKY
Yrkeshögskolan Novia, Wolffskavägen 31, 65200 Vasa, Finland
© Yrkeshögskolan Novia och Strandberg
Novia Publikation och produktion, serie A: Artiklar 1/2025
ISBN: 978-952-7526-56-9 (Online)
ISSN: 1799-4187
CC BY 4.0