Nattexpressen tågade till Strömbäck Folkhögskola 5-7.2024
Som avslutning på den första delen Vägen till ett verk i projekten Nattexpressen, besökte Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad Strömbäcks Folkhögskola och Musikalakademien med en delegation på 35 studerande och personal. Syftet med resan var att Novias Musikalakademiens (MA) studerande fick träffa varandra, delta i workshops och föreläsningar under två dagar på Strömbäcks campus. Resultatet av samarbetet mellan Novia och Musikalakademien ska om ca 1 år resultera i en nyskriven musikal som baserar sig på Karin Erlandssons bok Nattexpressen.
När temat för den första workshopsträffen i september 2023 då MA besökte Jakobstad var berättande och kommunikation, gick årets workshops djupare in på ämnet musikal. Nattexpressens textförfattare och lärare på MA Erik Fägerborn föreläste om musikalens historia, uppbyggnad och utveckling tillsammans med Johanna Edblom Hansson, föreståndare på MA. Vi fick lära oss att man kan skriva musikal på med allehanda teman, och att man ofta använder motsatser, som fattig – rik, kärlek – hat, tradition – nytänk som utgångspunkter. Det finns också en checklista för hur man skriver en musikal, vissa rubriker och sångteman som behöver finnas med för att musikalen ska hålla så hög standrad som möjligt. Ett exempel sånger som behöver finnas med är I want songs där man sjunger om något som personen på scenen verkligen vill eller något som är hens största motivation. Ett exempel på en I want song är ”If I were a Rich Man” ur Fiddler on the Roof.
Även produktionsteamet träffades och diskuterade väsentliga teman när man lägger upp en musikal. Vem gör vad? Hur gör vi det här? Vem kan hjälpa med detta? Det har sina utmaningar att samarbeta med någon i ett annat land, men det ger också stora möjligheter till nya nätverk och insikter.
Den andra dagen gick i musikens tecken när de studerande tillsammans med Mikael Svarvar sjöng igenom och testade olika versioner av musiken. Det var ett nöjt gäng som på eftermiddagen påbörjade hemresan mot Jakobstad. Före färjresan fanns dock ett sista inplanerat stopp, nämligen en guidad rundtur på Norrlandsoperan. Vi blev guidade av operachef Dan Turdén som lotsade oss genom de otaliga utrymmen på NO där bl.a. smeden, målaren, sömmerskorna och byggarna skapar material för de olika projekten. Vi fick lära oss att det krävs mycket fantasi och kreativitet för att skapa scenografi när föremålen behöver ha många olika egenskaper. Scenografin behöver ofta vara durabel, flyttbar, kanske vattentät eller ha olika elektriska funktioner. Något för en Uppfinnar-Jocke med andra ord! Vi fick också titta in i det stora förrådet som var fullt från golv till tak med rekvisita. Där fanns allt från mattor och konst-spyor till julprydnader och magiska lampor.
Besöket i Umeå gav verkligen mersmak för hela projektet, och var en kickstart för det konstnärliga teamet som hädanefter tillsammans formar hur musikalen ska se ut. I Nattexpressens konstnärliga team ingår regissör, scenograf, koreograf, kapellmästare och senare även kostymör och maskör. Andra som kommer jobba med musikalen är t.ex. producent, fotograf, grafisk designer och regiassistent. Musikalen blir en utmärkt pedagogisk erfarenhet för de deltagande studerandena som under träffens gång fick lära sig hur en musikal startas upp, oavsett om de står på scen eller sitter i orkesterdiket.
Nu tar del två av projektet vid och om ungefär ett års tid får Nattexpressen sin premiär först i Schaumansalen i Jakobstad och sedan i Stora salen på Norrlandsoperan i Umeå.
Oona Haapamäki, koordinator och producent för Nattexpressen
Foto: Benjamin Nordberg
Reseskildringen har godkänts för publicering av Novias redaktionsråd 5.4.2024.
ISSN: 2670-028X