Mathantverk – smak, kvalitet & identitet

26.9.2019
Mathantverk, bild på konserverade morötter och kål i glasburkar

Projektet Kustens Mat vid Yrkeshögskolan Novia var ett finlandssvenskt projektsamarbete mellan regionerna Nyland, Österbotten, Åland och Åboland under åren 2016-2019. Projektet finansierades med medel ur Programmet för utvecklande av landsbygden i Fastlandsfinland och via Ålands landskapsregerings strukturfondsprogram 2014-2020. 

Inom projektet ordnades två utbildningar inom Mathantverk eller hantverksmässig livsmedelsförädling enligt den definition för Mathantverk som sammanställts inom Resurscentret Eldrimner, Ås, Sverige. Via utbildningen ville man erbjuda möjligheten till intresserade att skaffa sig nytt kunnande eller fördjupa kunskaperna inom hantverksmässig livsmedelsförädling. Utbildningen inom Mathantverk ordnades två gånger under projekttiden och en utbildning pågick under á 1½ år.

I och med utbildningen inom hantverksmässig livsmedelsförädling bidrar projektverksamheten till att introducera en ny företagsform på landsbygden och bidra till att öka utkomstmöjligheterna för mathantverkare på landsbygden.

Projektets publikation kan läsas i sin helhet på Novias hemsida: https://www.novia.fi/forskning/novias-publikationsserie/serie-r-rapporter

Skribent:
Ann-Louise Erlund