Coronavåren förändrade konsumtionen
Ledaren publicerades i Trädgårdsnytt 6-7, 2020 och kan läsas i sin helhet i tidningen.
Den här våren har alla branscher varit på helspänn, Coronan har gett många nya utmaningar som inte funnits förut. I ett tidigt skede fanns en oro för om varor som behövs för produktionen kommer fram som vanligt, finns det tillräckligt med arbetskraft för att få alla plantor i jorden? En annan stor oro var om kunderna kommer att infinna sig.
Diskussionerna i medierna har visat hur stor betydelse den höga självförsörjningsgraden har i vårt land och uppskattningen för de inhemska jordbruksnäringarna har ökat. Många som inte kunnat utföra sina vanliga arbeten, är nu ute och arbetar inom jordbruk och trädgårdsnäringar. Kanske det här kan bli en positiv erfarenhet både för arbetsgivar- och arbetstagarsidan och leda till en ökning av andelen inhemsk arbetskraft i framtiden?
En del trädgårdsproducenter började efter den första chocken samla sig, förverkliga idéer och använda flera försäljningskanaler för att sälja sina produkter, nätbutiker, take-away, utkörning med mera. En del har varit positivt överraskade den här säsongen. Det att människorna nu spenderar mera tid i hemmen har lett till att de satsar mera tid och pengar på sina hem och trädgårdar. Våren, värmen och ljuset som återvänder brukar väcka trädgårdspysslaren i många på våra breddgrader. Men den här våren verkar det som om flera blivit inspirerade. Tyvärr var läget sämre för snittblomsproducenter i Nederländerna, delar av skördar måste förstöras då de inte kunde säljas.
Flera olika former av finansiering för att stöda företag finns även att erhålla. Onekligen kommer vi inte ifrån att en del branscher fått ta hårdare törnar av Coronaläget den här våren. Caféer och restauranger börjar nu öppna upp igen, med vissa restriktioner. Vilket även påverkar trädgårdsbranschen, råvaror behövs igen till dem. Försäljningen har nu under våren koncentrerats mest till konsumenterna i hemmen.
Nu när samhället sakta och försiktigt öppnar upp igen måste vi komma ihåg att vara försiktiga och hålla avstånd, och i mån av möjlighet att konsumera.
Annika Söderholm-Emas
Projektledare #Nylandsbygd
Vid Yrkeshögskolan Novia, Raseborgs Campus