Johanna Liinamaa: ”Megatrender, hållbarhet och ekosystem – vi är redo!”

30.3.2021
Johanna Liinamaa edited

Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 18.3.2021. 

Skribenten Johanna Liinamaa är teknologie doktor och forskningschef vid Yrkeshögskolan Novia.

Med sikte framåt och nya möjligheter – nu gäller det! Efter mera än ett år av osäkra och dystra nyheter påbörjas uppbyggandet av den nya, hållbara vardagen småningom. Äntligen.

Uppbyggandet medför enorma möjligheter för forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten globalt, samtidigt som det är utmanande och sätter press på forsknings- och innovationssystem. Det kan väl med rätta påstås att forskning och olika typer av innovationer är bland de mest kritiska för att lösa stora utmaningar i samhället och skapa möjligheter för bland annat hållbar tillväxt.

Det kan här konstateras att uppdragsorienterade forsknings- och innovationssystem (Mission-Oriented, Mazzucato, 2018) och betydelsen av synergier mellan discipliner och gränsöverskridande samarbeten med olika aktörer blir allt viktigare i många avseenden. För att lyckas, blir betydelsen av regionala och internationella samarbeten och nätverk allt värdefullare.

Och så kommer vi då till forskarens och innovatörens huvudbry: ”det där med finansieringen…”.

Som ett exempel, i år uppstartas vår tids största finansieringsinstrument i Europa. Det är EU:s nya ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa 2021–2027 – med tre huvudriktningar, pelare. De tre pelarna är Vetenskaplig spetskompetens, Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft samt Innovativa Europa.

Inom diverse finansieringsinstrument, av varierande slag, gäller det för forskaren och innovatören att på bästa sätt berätta om den förväntade nyttan som uppstår från forskningen, eller ”sälja in” forskningen med förväntad ROI (Return On Investment), till den potentiella finansiären i fråga.

Vid Novia har vi starkt kunnande inom automation och fartygssimulation, affärsutveckling, bioekonomi och hållbart nyttjande av naturresurser, interprofessionell hälsa och välfärd, hållbar energiteknik, och konst, kultur och entreprenörskap. Utöver det här väntar vi oss inom de närmaste åren en kraftig tillväxt speciellt inom intelligenta system, samtidigt som det internationella samarbetet växer. Vårt breda specialkunnande är vår styrka.

För att bidra till lösningarna till de globala utmaningarna anpassar vi verksamheten alltmer enligt FN:s Agenda 2030 och de 17 hållbarhetsmålen.

Samtidigt drivs vi av megatrender, d.v.s. komplexa förändringsfenomen över längre tid som sträcker sig globalt. Exempelvis de demografiska förändringarna, den ekologiska hållbarhetskrisen och klimatförändringen, teknologins snabba utveckling och datans ökade roll samt de växande ekonomiska systemen. Därutöver finns även andra viktiga trender vi tar fasta på för att möta kraven på högklassig forskning, utveckling och innovation, och påvisa vår samhällseffekt.

Vi vill bidra till uppbyggandet och utvecklingen och för oss betyder det att kombinera olika och ofta oväntade områden. Samtidigt ökar betydelsen av våra ekosystem, de som byggs upp av regionala och internationella samarbeten och nätverk i samhället och näringslivet. Vi står inför stora gemensamma utmaningar, vi är redo – är ni redo?

 

Skribent:
Johanna Liinamaa