Ett samtal – att göra något gemensamt
Kolumnen har publicerats i Västra Nyland 28.9.2021.
Privat är jag inte en person som pratar så mycket i telefon. om allt och inget över telefon är inte min grej. Men på jobbet, då älskar jag att prata i telefon.
Jag sitter i skrivande stund på ett hotellrum i Vasa. På rummet finns en sådan där gammal telefon. Ni vet, en med nummerskiva och med spiralsladd mellan telefonen och luren, sladden som man brukade snurra mellan fingrarna under samtalet.
Privat är jag inte en person som pratar så mycket i telefon. Small talk om allt och inget över telefon är inte min grej. Men på jobbet, då älskar jag att prata i telefon. Får jag e-post svarar jag väldigt ofta "Kan vi ringas? – Enklare att ta detta per telefon". En direkt dialog är något jag föredrar, vilket säkert också har med mina arbetsuppgifter att göra, som alumnkoordinator och studiesekreterare vid Yrkeshögskolan Novia.
Och på tal om arbetsuppgifter, vid Novia anser vi att det är värdefullt att hålla kontakten med våra alumner, våra före detta studerande. De är våra viktigaste ambassadörer.
Under hösten görs en nationell karriäruppföljningsenkät som skickas till utexaminerade fem år efter examen (YH-examen och högre YH-examen). I år är det således utexaminerade 2016 som deltar i enkäten. Novias svarsprocent i karriärundersökningen har de senaste åren varit bland de högsta bland alla yrkeshögskolor i landet och vi är jättestolta över resultatet. Som alumnkoordinator ser jag extra fram emot undersökningen, för det ger mig en möjlighet att personligen vara i kontakt med våra alumner.
Jo, jag ringer upp varje alumn som fick sin examen det året som ingår i undersökningen. En verkligt ärofylld uppgift. Ibland är kanske också detta samtal den första kontakten alumnerna har med Novia efter att de fått sitt betyg i handen. Så givande och trevliga samtal och många har blivit i mitt minne. Samtal utgör en viktig del i allas dagliga kommunikation och kommunikation innebär ju ett samspel mellan människor och en växelverkan mellan att tala och att lyssna. Många budskap går helt säkert bättre fram via ett telefonsamtal. Kommunikation kommer från latinet och har betydelsen "ömsesidigt utbyte", "göra något gemensamt".
Under samtalet med våra alumner lyfter jag fram vikten i att de deltar i den riksomfattande karriäruppföljningen.
Karriäruppföljningsenkäten samlar in svar om sysselsättning och belåtenhet med karriär och examen. Från undersökningen i fjol vet vi bland annat att 62 procent av utexaminerade Novia-studerande från 2015 åtminstone är nöjda eller mycket nöjda med sin examen. Nationellt är siffran lite lägre, 48 procent av alla yrkeshögskolestuderande är nöjda eller mycket nöjda med sin examen. Svaren som samlas in i enkäten kan påverka nuvarande studerandes och framtida studerandes studier, eftersom högskolorna utvecklar utbildningarna på basis av responsen från utexaminerade.
Med andra ord är det en betydelsefull respons som våra alumner ger oss.
Så alla utexaminerade från Novia 2016: svara när jag ringer så snackar vi om allt och inget! Livet under studietiden och livet efter.
Isabella Alén Alumnkoordinator och studiesekreterare vid Yrkeshögskolan Novia.