Den energismarta framtiden är här, hur ska vi hänga med i all förnyelse?

8.8.2023
Regina Kalenius

Kolumnen har publicerats i tidningen Västra Nyland 11.7.2023. 

Gröna värden för en hållbarare framtid som att sortera avfall, övergå till mera grönt och växtbaserat eller vilt och ekokött i den egna födan, välja cykeln framom bilen med mera, är något flera av oss gör i dag, i hopp om att tillsammans med våra små ingrepp kunna styra klimatändringarna mot rätt spår igen.
Om man nu bortser från industrin som verkligen har stora möjligheter att göra skillnad för klimatet, med de val och beslut som kan fattas inom

energianvändning, råvaror och återanvändning, så är ju boendet en stor energislukare. För att minska energiåtgången är det viktigt att fastigheterna byggs rätt, med tillräcklig isolering av rätt typ och utan onödiga värmeläckage. För att huset ska fungera optimalt bör det förses med en husteknik som fungerar.
Det mest optimala är en helt automatiserad husteknik som kan ta sin energi från flera olika källor utgående ifrån det som är billigast och mest miljövänligt för stunden. Ett smartsystem som baserat på väderprognoser kan välja vilken energikälla som är fördelaktig just idag och styra boendets energibehov dit det behövs. Detta förutsätter förstås att fastigheten har tillgång till olika energialternativ.


Det finns en hel del miljövänliga energialternativ att välja på i dag, även för oss småförbrukare. Till exempel solpaneler med både el- och värmeproduktion, olika värmepumpar med energi från mark, vatten och luft, el från vindkraftverk, både egen panna och fjärrvärme som produceras med flis och pellets samt redan befintlig vattenkraft.


Just nu är väl ett av de större problemen effektiv lagring av energin som producerats under perioder med väldigt soliga eller blåsiga dagar. Storskaliga försök görs med bland annat stora vattenreservoarer som säsongslager, men att lagra effektivt som småproducent kräver ännu bättre lösningar. Småskalig producering och försäljning av överlopps el ut till stamnätet är något som säkert ändå sporrar även privatpersoner att investera i till exempel egna solpaneler.
I energibranschen går tekniken framåt med stormsteg på alla fronter vad gäller både energiproduktion och konsumtion. Ny effektiv energisnål utrustning och andra effektiva lösningar utvecklas ständigt och de som jobbar i branschen har definitivt en hel del att hänga med i.


Vintern 2021 inleddes ett projekt för att stöda personal inom branschen. FrEE-projektet som Yrkeshögskolan Novia deltar i, startades för att underlätta fortbildningen för alla som jobbar i energibranschen. Projektet vill göra det lite enklare att studera, hinna med och orka hänga med i all utveckling. Du kan läsa mera om FrEE-projektet på Lähienergias webbsida, där hittar du också självstudiematerial på finska, svenska och engelska. Projektet har utfört en kartläggning av kunskapsbehovet med kunniga i branschen, nytt självstudiematerial utgående från undersökningen beräknas publiceras i augusti 2023.


Regina Kalenius är ingenjör och jobbar som projektledare vid Yrkeshögskolan Novia.

Skribent:
Regina Kalenius