Tobias Björkskog: ”Gränslös utbildning inom spelutveckling: Borderless Game Academy leder vägen”

31.1.2025
Konst och Kultur
Tobias Björkskog

Kolumnen publicerades i Vaasa Insider 31.1.2025. 

Skribenten Tobias Björkskog jobbar som projektledare vid Yrkeshögskolan Novia.

Spelindustrin växer fortfarande och efterfrågan på högutbildade spelutvecklare ökar världen över. I detta landskap har projektet Borderless Game Academy, finansierat av Interreg Aurora, fötts ur en vision att möta dessa behov genom gränsöverskridande samarbete.

Det finns ett behov av en högre utbildning inom spelutveckling inom Interreg Aurora-programområdet, efterfrågat av såväl studerande, utbildningsorganisationer som spelindustrin. I stället för att starta separata och konkurrerande utbildningar inom spelutveckling kan detta uppnås genom att kombinera kompetens och innehåll från existerande aktörer, vilket vi har gjort i Borderless Game Academy.

Yrkeshögskolan Novias expertis inom entreprenörskap i de kreativa näringarna och högskolekompetens kommer väl till pass här. Genom att utveckla metoder för gränsöverskridande utbildningssamarbete kan en unik utbildningsprodukt skapas som både attraherar studerande till programområdet och minskar risken för ”brain drain” av kreativa talanger från regionen. På lång sikt bidrar projektet till att öka antalet personer med högre utbildning inom programområdet.

Projektet bygger på samarbete mellan Yrkeshögskolan Novia i Finland och Visual Magic Education i Sverige. Genom att kombinera svensk spetskompetens inom spelutveckling och finska styrkor inom entreprenörskap och högskoleutbildning skapas en unik utbildningsväg som både attraherar studerande och stärker regionens konkurrenskraft.

Sverige och Finland: Olika utbildningssystem – samma mål

I Sverige har yrkeshögskolan (YH) blivit en viktig del av utbildningssystemet, med fokus på arbetsmarknadsanpassade kortare utbildningar som tyvärr inte leder yrkeshögskoleexamen. I Finland har yrkeshögskolor en annan roll och examen leder till YH-examen på bachelornivå. Genom Borderless Game Academy integreras styrkorna från båda systemen, och en gemensam läroplan skapas med fokus på hållbarhet, innovation och praktisk erfarenhet.

Läroplanen är anpassad efter spelindustrins behov och erbjuder möjligheter för studerande att röra sig mellan länderna under utbildningen. Detta stärker inte bara deras kompetens utan främjar också internationellt nätverkande.

Spelindustrins framtid: Högre utbildning och hållbarhet

Under projektets gång har möten och workshops hållits med spelindustrin och utbildningsaktörer på internationella evenemang som Nordic Game och Gamescom. Dessa har belyst vikten av högre utbildning och hur hållbarhet kan integreras i både spelutveckling och utbildning.

Ett viktigt fokusområde för projektet är att jobba för jämställdheten i spelindustrin. Genom att skapa inkluderande och jämställda utbildningsmiljöer strävar projektet efter att fler kvinnor och underrepresenterade grupper ska se spelutveckling som en möjlig karriärväg.

Framtiden för Borderless Game Academy

Projektet passar väl in på en av Yrkeshögskolan Novias strategier: ”Nordisk samverkan för välfärd och resiliens”. Målet är att efter projektets slut implementera utbildningsmodellen i den ordinarie verksamheten och på så sätt säkra dess långsiktiga påverkan.

Genom Borderless Game Academy tar Norden ett viktigt steg mot att bli en ledande region inom spelutveckling. Tillsammans skapar vi inte bara en unik utbildningsväg utan också en starkare och mer hållbar framtid för både studerande och spelindustrin.

Skribent:
Tobias Björkskog