Pia Jünger: ”Vaasa International Talents – från projekt till etablerad verksamhet”

4.6.2024
Pia Juenger svartvit

Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 20.5.2024

Skribenten Pia Jünger är Talent Boost koordinator och projektledare för Vaasa International Talents vid Yrkeshögskolan Novia.

När initiativ till projekt föds brukar det i bakgrunden finnas en vision om att projektet ska lösa ett existerande problem. Det finns behov av att utveckla och testa något nytt – en produkt, en tjänst eller en process – som efter att projektet är slut ska kunna leva vidare som något mer bestående.

I det gemensamma projektet ”Vaasa International Talents” har fem Vasahögskolor under åren 2020–2024 kunnat göra just detta, tack vare finansiering från Vasa stads Jubileumsfond till Vasa Högskolekonsortium. Målet med projektet har varit att göra det lättare för internationella studerande att etablera sig i regionens arbetsliv och därmed ha möjlighet att stanna kvar här efter avslutade studier.

Två mål som går hand i hand: Kompetent arbetskraft för regionen samt kunskap, verktyg och kontakter för arbetslivet

Projektet har med Yrkeshögskolan Novia i rollen som koordinerare skapat ett program – Vaasa International Talents – som under projektet testats under fyra omgångar. Programmet har haft en separat antagningsprocess och programdeltagarna har deltagit under sin fritid.

De som kunnat söka är internationella studerande eller nyligen utexaminerade från de engelskspråkiga utbildningsprogram på kandidat- och magisternivå som erbjuds vid Vasa universitet, Vasa yrkeshögskola VAMK, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi och Hanken Svenska handelshögskolan.

Programdeltagarna har försetts med dels kunskap om den finska kulturen och specifikt det finska arbetslivet samt tips och strategier för jobbsökning, dels möjligheter att träffa och skapa närmare kontakter med arbetslivet.

Programstommen har bestått av temaföreläsningar samt individuell coachning. Arbetslivskontakterna har sett lite olika ut beroende på den enskilda deltagarens bakgrund och intressen, men även beroende på vilka möjligheter som under varje programrunda öppnat sig för våra talanger. Möjligheterna har under åren varierat från en-dagars arbetsskuggningar till tre månader långa praktikperioder, och från matchning med enskilda diskussionspartners till företagsbesök med skräddarsytt innehåll.

Våra internationella talanger har även haft möjligheten att få synlighet tack vare större plattformar där de agerat i olika roller, till exempel som föreläsare och moderatorer. Bland dessa plattformar kan nämnas det nationella Talent Boost Summit, YoungTalk under Wasa Future Festival samt Energy Academy-evenemanget under EnergyWeek.

Heterogen grupp av internationella talanger

Utmärkande för våra deltagare är deras varierande bakgrund. Totalt har drygt 30 länder varit representerade, varav den övervägande delen varit länder utanför EU.

Nästan 40 % av deltagarna har varit i åldern 30+, vilket i praktiken betyder att många har en högskoleutbildning sedan tidigare, ofta kombinerat med flera års arbetserfarenhet. Som exempel kan nämnas ingenjörer, lärare och psykologer, samt personer med erfarenhet av att vara teamledare eller förmän.

Bra resultat

Redan från den första programrundan har vi aktivt involverat deltagarna i att utveckla Vaasa International Talents som program och koncept. Projektet har kontinuerligt samlat in erfarenheter och idéer och modifierat programinnehållet därefter.

Under åren har totalt fem programdeltagare varit anställda som projektassistenter på Novia. Ett parallellprojekt – Vaasa International Talents Co-creation Team – som engagerade fyra alumner, arbetade aktivt under ett halvår för att ta fram idéer och rekommendationer för nya former av samarbete med regionens arbetsliv.

Då Vaasa International Talents planerade lanseringen av programmets sociala mediekanaler kunde vi engagera en av våra alumner i egenskap av nyetablerad entreprenör inom branschen som konsult. Några programdeltagare har haft uppdrag som fotografer.

Alumnnätverket ger tillbaka

Vi har etablerat ett alumnnätverk, dvs. ett nätverk som varje deltagare fått en inbjudan till efter genomfört program, ämnat för att upprätthålla kontakten på olika sätt. Något som separat förtjänar att lyftas upp är, att under varje ny programrunda har vi engagerat alumner från nätverket som föreläsare, då de kunnat dela med sig av sina erfarenheter och tips till nya programdeltagare. Detta har varit väldigt uppskattat av alla involverade parter.

Vårt alumnnätverk hjälper oss dessutom att följa upp hur det går för de internationella talangerna. Hösten 2023 gjorde vi en uppföljning bland våra alumner. Även om många vid tiden för enkäten fortfarande var aktiva studerande, hade drygt 80 % av respondenterna en anställning och 83 % av dessa hade ett jobb som motsvarade deras utbildning. Två tredjedelar av alla respondenter var anställda i Vasaregionen.

Vi fortsätter bygga broar mellan internationella talanger och arbetslivet

Frågor relaterade till internationaliseringen av både högskolevärlden och samhället i stort är ett område som vuxit i accelererande takt under hela projektperioden. Eftersom både Vasa stad, Vasa Högskolekonsortium och våra programdeltagare kunnat konstatera att ett dylikt program har varit lyckat och fyller ett behov, kommer Vaasa International Talents att fortsätta som program även framöver.

Från att ha varit ett projekt är programmet sedan 1 april 2024 en etablerad del av Vasa Högskolekonsortiums verksamhet. Programmet fortsätter koordineras av Novia, och nästa programrunda öppnar för ansökningar i början av höstterminen 2024.

Mer information:

Vaasa International Talents Linkedin: https://www.linkedin.com/company/vaasa-international-talents/

Artiklar om och av studerande som deltagit i programmet: https://www.novia.fi/en/vaasa-international-talents/articles

 

Skribent:
Pia Jünger