Hanna Guseff: ”Samarbete med studerande kan vara ett extra (digitalt) handtag”
Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 17.12.2020 och hittas på Vaasa Insiders hemsida.
Hanna Guseff är ny forskningsledare vid institutionen för Företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia och funderar kring regionala samarbetsmöjligheter mellan studerande och företag.
I exceptionella tider prövas företagen och digitala lösningar kan just nu skapa ett mervärde som verkligen gör skillnad.
I regionen finns ett tydligt intresse hos företagen för att utveckla den egna verksamheten. Då kan digitala lösningar komma väl till pass och sådana finns för att lösa många utmaningar i företagsvärlden. Kundkontakter kan följas upp, projekthantering kan skötas via paddan, molntjänster hjälper för delning av material mellan anställda och ekonomin hanteras via mobilen.
Samtidigt är det en djungel att reda ut vilka plattformar och program som verkligen passar det egna företagets behov. Det kan vara en utmaning att ta reda på vilken videokonferens-app som passar företaget bäst samt implementera hur den används på bästa sätt i organisationen.
Kanske ditt företag behöver uppdatera marknadsföringen, eller behöver fundera ut hur man i företaget ska dela information kring lagerläget och arbetspassen eller vilket bokföringsprogram som kunde passa bäst? Allt ska dessutom lösas medan kassan tryter och resurserna går åt till företagets operativa verksamhet, det som ger mat på bordet. Var kan man då få hjälp?
Yrkeshögskolans ansvar i samhället är att skapa kompetent arbetskraft enligt arbetslivets behov. Generation Z som idag studerar är uppvuxen med informationsteknologi och har hela sitt liv varit uppkopplade, äkta digitala infödingar.
Med arbetslivsanpassad utbildning och handledning utgående från affärslivets behov finns här en diamant som kan glänsa ännu mer än idag.
Studerande i företagsekonomi, som utexamineras till tradenomer, behöver redan under sin studietid arbetslivserfarenhet. Arbetserfarenheten samlas under praktikarbete, eller i projektsamarbeten med företag. Samarbeten finns redan, men gränssnittet kunde utvecklas för att nå ut till och således gagna både fler företag och studerande, samtidigt som det skulle öka på yrkeshögskolornas kunskap.
Tänk dig en digital anslagstavla, där företag med exempelvis digitala utmaningar och intresse för samarbete med studerande kan kopplas samman med studerande som önskar arbeta med företag. Studerande väljer själva att jobba med utmaningar utgående från sin specialisering under studierna, vilket ger dem kunskap inom ett specifikt område.
Addera till ekvationen en tydlig process, där näringslivskompetent personal leder arbetet så att det skapas ett tydligt samarbetsprojekt med ett gemensamt konkret mål och ett tydligt slutresultat. Med målet att stöda företag med digitala utvecklingsuppgifter samtidigt som man stärker studerandes samarbetsförmåga med affärslivet.
Kanske denna samarbetsmodell kunde anpassas för behoven i Vasaregionen för att ytterligare stöda den dynamiska entreprenörsandan, sänka den digitala tröskeln och samtidigt öka generationsöverskridande samarbete. Glömde jag att nämna vilket skydd mot utflyttning det kunde vara, och att det kunde stärka den regionala konkurrenskraften?
Hanna Guseff har sedan år 2018 fungerat som operativ ledare för NÅA Business Center, en plattform i Åbo som sammanlänkar regionens företag och organisationer med studerande i företagsekonomi för att skapa mervärde för både arbetsliv, studerande och högskolor.