Barman-Geust, Björk & Virtanen: "Grönsaker i framtiden - vad och hur vill vi äta?"

4.8.2025
Företagsekonomi
Henrik Peter Heidi

Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 8.7.2025.

Skribenterna är Heidi Barman-Geust, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia, Peter Björk, professor vid Hanken, och Henrik Virtanen, lektor vid Yrkeshögskolan Novia.

Matvanorna förändras och med dem måste även produktionen av grönsaker följa med. Detta faktum är startpunkten i projektet Framtidens grönsaker, som leds av Yrkeshögskolan Novia i samarbete med Hanken. Övriga samarbetspartners är Österbottens Svenska Producentförbund, Botnia Grönsaker, Närpes Grönsaker och Vasa Grönsaker.

Projektet syftar till att kundorienterat utveckla den österbottniska växthusproduktionen enligt konsumenternas framtida behov. För att uppnå detta syfte har arbetet i projektet startat med att utreda framtida mat- och grönsakstrender samt undersöka konsumenternas preferenser och behov.

Drivs av klimatförändring och hälsotrender

Två tydliga samhällstrender som framträder i trendanalysen och som är särskilt betydelsefulla för framtidens grönsaksproduktion är klimatförändringen samt hälsa och välmående. Klimatförändringen påverkar både odlingsförutsättningarna och konsumenternas förväntningar på hållbar produktion.

Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel som främjar hälsan, vilket ställer krav på näringsinnehåll och mångsidighet, men också på smaken. I en stressad vardag ökar även efterfrågan på grönsaker som är enkla att tillaga eller färdiga att äta, till exempel färdigskurna och förpackade i smarta lösningar.

Efterfrågan på mellanmål och snacks förutspås också öka, då allt fler väljer att äta på språng under dagen. I Sverige pratar man om “småmålsrevolutionen”, då man ser att särskilt bland yngre äter man nu så mycket som sex-sju mindre måltider per dag, istället för det hittills vanliga med tre måltider per dag. Allt tyder på att detta även blir vanligt i Finland.

Blandade resultat från konsumentundersökning


Resultaten från den landsomfattande empiriska konsumentundersökningen som genomfördes i april i år med 1000 respondenter visar att de finländska hushållen är duktiga på att äta grönsaker. 50 % av de som svarade uppgav att de dagligen äter grönsaker och 35 % flera gånger i veckan. Mängden grönsaker, frukter och bär som rekommenderas att man dagligen skall äta uppnås dock inte.

Med tanke på den framtida grönsaksdisken och finländarnas benägenhet att pröva nya grönsaker visar resultaten att intresset är lågt. Resultaten indikerar att om en finländare passerar en grönsaksdisk med nya grönsaker är sannolikheten liten att de provas, om man inte tidigare har testat dem i något annat sammanhang.

På frågan vilka faktorer som påverkar beslutet att pröva nya grönsaker finns det några faktorer som sticker ut. Förutom ett förmånligt pris och god smak, önskar finländarna att man skall få provsmaka dem i butiken och att de är lätta att tillaga. Man önskar också att grönsakerna är inhemskt producerade och att plast som förpackningsmaterial fasas ut.

Resultaten ger också belägg för att med bättre information om näringsinnehåll och hälsofördelar kunde man få finländarna att äta mera grönsaker i framtiden.

Dessa insikter fungerar som första vägledning för hur den österbottniska växthusproduktionen kan utvecklas för att möta framtidens behov. Med en projektperiod fram till 2027 och en EJFLU-finansiering på 200 000 euro via NTM-centralen i Österbotten siktar Framtidens grönsaker på att bana väg för en konkurrenskraftig och hållbar växthusproduktion, i linje med konsumenternas behov och framtida trender.

Skribent:
Henrik Virtanen, Heidi Barman-Geust, Peter Björk