Missade du Vetenskapskarnevalen i november? Nu kan du se programmet i efterhand
Artikeln har publicerats i Svängrum-e i februari 2024.
Vetenskapskarnevalen bjöd Vasaregionen på en kunskapsinjektion, nu kan du ta del av programmet i efterhand!
I november arrangerades Vetenskapskarnevalen i Vasa för andra gången och totalt erbjöds publiken på 36 timmar diskussioner, intervjuer, föredrag och presentationer på tre scener i centrum av Vasa.
Programpunkterna på Loftet finns sparade som podcast och programmen på Ritz och Rewell finns tillgängliga som videoklipp. Du hittar videoklippet eller podcasten under varje programpunkt.
Nedan hittar du ett urplocka av Novias programpunkter.
Resursstarka barn – en metod för att stödja barnets kompetenser
Projektledare Lena Storbacka-Järvinen presenterar det fleråriga projektet ”Resursstarka barn” som utarbetat en metod, med samma namn, som stöder barnets kompetenser. Olika typer av material har utarbetats för småbarnspedagogiken och hemmen, figurerna djurvännerna dyker upp i materialet och blir bekanta figurer för barnen.
Föreningsliv ur ungas synvinkel
Projektledare Azra Arnautovic, FUI-expert Mona Groop-Sjöholm och föreningsinfluerare Linn Stenberg diskuterar föreningsliv ur ungas synvinkel. I projektet har bland annat föreningsinfluerare besökt olika föreningar och presenterat dem på sociala medier.
Efterlyses: Entreprenörer inom hälsa och välfärd
Projektforskare Nanette Westergård, överlärare Susanne Jungerstam och lektor Cilla Salo diskuterar behoven, möjligheter och utmaningar för entreprenörskap inom social- och hälsovårdsområdet.
MAGT – brainstormingspelet i gränslandet mellan konst och hållbarhet
Projektledare Malin Winberg och Ida Britta Petrelius idégenerar med publiken kring konst och hållbart med brainstormingspelet MAGT. Se videon och inspireras hur du kan använda MAGT för att brainstorma kring eget tema.
Hälsoskogen ett pilotprojekt i Österbotten
Projektgruppen presenterar hälsofrämjande effekter för arbetshälsa och berättar om pilotprojektet. Deltagare i projektet Hälsoskogen har vistas i skogen och utfört aktiviteter i naturen för att förbättra arbetshälsan.
Drar du nytta av digitalisering och intelligenta system?
Projektledare Sören Mattbäck och Johan Westö berättar om projektet FESIO, Flexible Energy Systems Integration and Optimization.
________________________________________________________-
Vetenskapskarnevalen är ett evenemang för allmänheten som arrangerades av svenska litteratursällskapet sls, Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Vasa universitet, VAMK, Hanken och Helsingfors universitet juridiska fakultet i Vasa.