A Sustainable Tomorrow 2024: en dag för nätverkande och inspiration

10.10.2024
Samhälle Hållbarhet Norden
AST 2024 gruppbild 800x800ar

Artikeln har publicerats i Svängrum-e i oktober 2024. 

Den 11 september bjöd Yrkeshögskolan Novia in till hållbarhetsevenemanget A Sustainable Tomorrow (AST 2024). Evenemanget ordnades för elfte gången och samlade i år 30 000 deltagare på 200 hubbar runtom i Norden.

Målet med evenemanget är att skapa medvetenhet och engagemang kring hållbarhetsfrågor. Deltagarna samlas på hubbar runtom i Norden och följer med evenemanget som sänds från Helsingborg, Sverige. Det är lite som att följa med en tv-sändning, och via hubbarna skapas nya nätverk som ger kraft för omställningsarbetet. Novia är huvudpartner i nätverket och arrangerade hubbar i Vasa, Åbo, Jakobstad och Raseborg.

Kata Nylén, psykolog och expertrådgivare, inledde dagen med att tala om temat dissonans. Hon betonade att vårt samhälle är starkt individfokuserat, trots att vi borde sträva efter att bli mer kollektiva. I Norden lever vi med många privilegier och det uppstår ofta en kognitiv dissonans när våra handlingar inte stämmer överens med våra värderingar.

Författaren och journalisten Gurgîn Bakircioglu delade sin personliga resa och uppmuntrade deltagarna att samtala med människor som inte aktivt arbetar med omställning. Han lyfte fram att många, särskilt bland äldre generationer och invandrare, lever hållbart utan att nödvändigtvis kalla det för omställning eller hållbarhet – för dem är det helt enkelt ett sätt att leva.

Maria Wolrath Söderberg, forskare vid Södertörns högskola, förde fram att vi ofta hittar på ursäkter för att stå ut med dissonansen i vardagen. Hon betonade att ingen ny t-shirt är bättre än en miljövänlig t-shirt och att det är bättre att avstå än att bara minska konsumtionen, eftersom det leder till en beteendeförändring. Hon berättade att obehagskänslan vi får av dissonans är avgörande för att ta steget mot förändring. Tidigare forskning har visat att skam och rädsla kan vara passiviserande, men det stämmer inte helt, rädsla kan också skapa handlingskraft. Vi behöver utmana vår bekvämlighetszon och inse att det kan vara svårt att ge upp det vi älskar.

Fredrik Reinfeldt talade om det kommande presidentvalet i USA, befolkningstillväxt och hur befolkningspyramiden skiftar. Vi går från att ha en stor ung befolkning, till att en majoritet består av äldre. Därför blir de äldre och pensionärerna också allt viktigare i omställningsarbetet. Hur lever 70-åringar idag och i framtiden, och hur kan de delta i omställningen?

Kata Nylén avslutade dagen genom att ge publiken några tips på hur vi kan komma ur våra dissonansfällor.

  • Dissonans mellan mål: vinn på att vara modig
  • Dissonans mellan informationskällor: förankra det ni gör i vetenskap
  • Dissonans mellan ekonomiska förutsättningar: identifiera privilegier och använd dem
  • Dissonans mellan kulturer: arbeta med mångfald
  • Dissonans mellan normer: skapa gemensamma mål för normskifte
  • Dissonans mellan generationer: involvera unga i allt ni gör
  • Kognitiv dissonans: agera tillsammans.

Genom att vara modig, förankra förändring i vetenskap, jobba tillsammans och involvera olika generationer arbetar vi vidare för omställning. AST 2024 var en inspirerande dag som gav deltagarna mycket att tänka på och verktyg för att fortsätta arbeta för en hållbar framtid.

Foto: Photo87, A Sustainable Tomorrow

Skribent:
Caroline Lång