Tillbaka till framtiden med yrkeshögskolan som Marty Mc Fly

13.2.2023
Hanna Guseff kolumnbild 960x750

Koliumnen har publicerats i Åbo Underrättelser 7.2.2023. 

För en finländsk 70-talist vill jag påstå att filmerna ”Back to the Future” eller ”Tillbaka till framtiden” är minnesvärda, någon enskild film kan till och med ses som ikonisk.

Marty Mc Fly, en ung man spelad av kanadensaren Michael J Fox , får i filmerna hjälp av vetenskapsmannen Doc Brown (spelad av en bokstavligen hårresande Christopher Lloyd ) att via en pimpad bil åka i tiden med målet att rädda framtiden.

Med lättsamma utmaningar och motgångar kommer han i tre filmer till undsättning för föräldrar, potentiella flickvänner och vänner. Givetvis överlistar han i samma väva antagonisten.

Man kanske kan tycka att yrkeshögskolan och hjälten i de blå 80-talsjeansen och dunvästen inte har så mycket gemensamt.

Men samtidigt finns det likheter mellan Marty och de ”unga” högskolorna som yrkeshögskolorna är. Framför allt när man ser till yrkeshögskolornas lagstadgade uppgift att främja regional utveckling, som tillägg till att stöda arbetslivet och bedriva tillämpad forskning, utvecklings- och innovationsverksamhet.

Yrkeshögskolornas roll i den regionala utvecklingen kan faktiskt liknas vid BTTF-Martys.

Marty McFly kommer in i bilden – eller rutan om vi håller oss till 80-talets symbolik. Fräsch, ung, kvick och alltid redo för nya utmaningar.

Om man kisar lite kan man skönja att hjältens dunväst har samma färg som Yrkeshögskolan Novias logga. Och ska man lägga upp en ny ”Tillbaka till framtiden” kunde Novia kanske spela hjälten.

Originalhjälten Martys huvuduppgift är att rädda Familjen. I en YH-version av filmen kunde familjen spelas av högskolans närregioner och för Novias Åbo-campus skulle Familjen med fördel heta Åboland.

I räddningsoperationen för familjen Åboland kan kompisarna och flickvännen i Novia-versionen kanske spelas av dynamiska kommuner och företag.

Marty Mc Fly är hjälten som bäst: chosefri, lösningsorienterad och samtidigt okomplicerad.

En sådan protagonist har i och med sin person ett särskilt behov av tillgång till djupgående kunskap och visdom, som många ungdomar har. Doc Brown stod för detta i filmerna.

I YH-versionen av filmen tar Novia goda råd av vetenskapsmannen, som optimalt kunde spelas av ett drivet och anrikt universitet.

Marty använder sig av verktyg som vetenskapsmannen Doc Brown tagit fram: kultbilen Delorean, som i Novia-filmen kunde representera en verktygsback av metoder för tillämpad och handgriplig utveckling av organisationer och processer i regionen.

En snabbtänkt hjälte räddar familjen och framtiden. En annan jobbar för att utveckla regionen – och skapa ett samhälle som anpassats till nya tider.

Via smärre omväxlingar och lättsam dramatik är slutresultatet i båda filmversionerna: en bättre framtid.

Antagonisten då? Om yrkeshögskolan lättsamt kan tolkas som hjälten i dramat, vem sätter krokben för utvecklingen? Hållbarhetsunderskottet, ett enormt behov av arbetskraft med rätt kunskap eller en ogynnsam befolkningsutveckling?

Oberoende av orosmoln i den nya filmen, behövs det flera Martys för att rädda dagen. Och just yrkeshögskolor för hjälterollen finns det flera av, rättare sagt 24 stycken i Finland, varav två är svenskspråkiga.

Dessa yrkeshögskolor ska gärna vara som Marty Mc Fly: drivna, dynamiska och i framkant. Med ryggen stadigt lutad mot vetenskapen, verktygen i väskan och blicken stadigt fäst i framtiden.

Snacka om lyckan med att vara forskningsledare och sitta med i DeLorean, på randen till morgondagen, med verktygsbacken i knät.

Hanna Guseff, Forskningsledare, Institutionen för företagsekonomi, Yrkeshögskolan Novia

Skribent:
Hanna Guseff