Studerandebloggen/ Student blog
Agrologer på studieresa
Onsdag 30.10. Det var en mycket kall morgon när vi vaknade upp på Comfort Cityhotell i Umeå. Vi hade en lite senare start vilket var bra när vi kom sent till hamnen i Umeå igår natt. Alla har fått sova och vila lite extra. Morgonmålet var bra och hotellet var fräscht.
Vi startade med bussen runt 09:30 och körde mot Komatsu fabriken. Det var inte långt mellan hotellet och Komatsu så det var ganska skönt då vi ändå sitter ganska mycket i bussen mellan besöken och hotellen.
Om Komatsu
Komatsu är en fabrik som tillverkar Skogsmaskiner. De tillverkar både på hjul och band. De finns två fabriker och det är en i Umeå och den andra är i USA. Den i Umeå tillverkar bara på hjul och den i USA bara på larvband.
I Umeå var det tillverkas på hjul så kommer det alla delar från andra tillverkare, vilket betyder att de inte tillverkar delarna själva, vilket är både bra men även dåligt för allt handlar om att de skall kunna levereras i tid och fungera, för det kan ta tid innan en likadan del kommer. Och om det är flera delar som kommer och alla har samma fel exempel. Det har över 200 producenter av delar till deras skogsmaskiner.
För att få jobba i Fabriken skall du gå igenom 5 dagars kurs med teori och praktiska uppgifter. Du skall även fara till ett Safety Center var du går igenom farliga situationer som kan hända i fabriken och hur du skall göra för att undvika dem.
Det är ungefär 15% av kvinnor som jobbar i fabriken. Och de vill ha flera för en mer jämställd arbetsmiljö.
Erik Bäckström
På eftermiddagen var vi till Erik Bäckström i Stöcke Umeå, han har haft djur och jordbruk, men jordbruket tog mycket tid vilket gjorde att han sålde alla djur och satsade på jordbruket.
Han hade både stora och kraftiga maskiner som han arbeta med. Från 2011 – 2018 har åker hektaren ökat från 125 hektar till 5000 hektar. Han gör entreprenadsarbeten, alltså plöjer och gör olika vårbruksarbeten, sprutar växtskyddsmedel och tröskar. Det var häftigt att se så stora maskiner och höra varför han har dem och vad han tänker utveckla i framtiden. Han funderade på att förstora tröskverket ännu.
På gården fanns bland annat en 10 skärig khun delburen plog med automatisk centralsmörjning samt hårdmetallspetsar, vilket har gjort att han inte behövt byta plogspetsarna. 2012 skaffades första stortröskan till gården som var en JD T660i 4wd med 625 bord, denna tröska användes till 2013. 2014 byttes 25 fotaren till en JD T 670i 4wd med 630R. 2015 byttes 30 fots tröskan till en JD T670i 4wd 635PF, denna tröska används nuförtiden på gården. På gården finns även en 6 meters TopDown med en 800 mm bärgummirulle. De skruvtömmande fältvagnarna gör skördearbetet effektivare.
Han hade ingen egen tork på gården utan det fanns en som flera bönder använder och fyller. Och sedan säljs det vidare. Lyckad besöksdag dock lite kallt.