Radhusodling i Akalla
Det har grönskat rejält de senaste dagarna här i Stockholm! Välbehövligt regn varvat med 15 graders värme gör sitt för allt växande. Nu kan jag ta några steg ut och plocka och tugga på spansk körvel, gräslök och löktrav. Det här är mitt andra blogginlägg, det första finns här.
Första maj var en regnig dag, så den var perfekt för odlingsplanering. Jag har valt att enkelt rita upp detta på ett papper för att jag ska kunna ändra och sitta ute och göra om. Papperet får vara levande och kommer säkert att förändras under projektets gång. Den sammanlagda ytan på friland i söderläge är ca 5,5 kvadratmeter, eventuellt ska jag plocka bort några betongplattor till för att få mera plats. Resten av odlingarna kommer att vara i olika krukor och balkonglådor.
Andra maj och det är 15 grader varmt och soligt. Dags för mig att ta itu med några projekt. Jag har inte någon grep här, så luftningen av jorden gjorde jag med en liten spade. Det är inte optimalt, men ibland får det bli ”tager vad man haver”. Mina hjälpredor maskarna var i gång med jordbearbetningen och för att hålla kvar fukten i jorden har jag lagt gräsklipp mellan plantorna. Gräsklipp är också bra näring och hindrar till viss del ogräs.
Jag har under flera år haft libbsticka, men den växer inte så mycket som jag skulle vilja. Min teori är att den inte har tillräckligt fuktigt och får för mycket sol när det blir riktigt varmt. Nu har jag delat den och satt i en kruka som för tillfället står på norrsidan vid min ytterdörr. Efter ett tips på att bättre hålla jorden och delvis fukt i krukan la jag ett kaffefilter i botten, återstår att se hur det fungerar. Plantan kommer antingen att planteras på norrsidan i friland eller på ett annat ställe på sydsidan. Det beror på hur den växer och trivs den kommande månaden. Libbsticka använder jag främst som krydda till svampsås (färsk eller torkad beroende på säsong), men tanken är att använda den till mer. Jag har även delat kärleksörten och planterat de mindre plantorna i närheten av den stora för att öka beståndet. Förutom att den blommar vackert senare på sommaren kan man äta både bladen och roten.
Det sista projektet för dagen var omskolning av plantor från sålådor till krukor av gul solhatt och rudbeckia. Sålådorna har stått i ett sydfönster med plast över och har grott över förväntan. Tillsammans med några inköpta lavendelplantor kommer de här att bidra till den biologiska mångfalden och det kommer att finnas plantor att ge bort till grannar och andra intresserade. I förra veckan skolade jag också om läkemalva, piplök och röd solhatt. Läkemalva och piplök är nya växter för mig, så det återstå att se vad jag kommer att använda dem till. I min odlingsplanering finns också lite ledig plats som jag skulle vilja fylla ut med fler ätliga perenna växter. Vad det blir får vi se i framtiden!
Majhälsningar från Anna i trädgårdsstaden!