Nya odlingsbäddar och mera odlingsgrödor!

28.6.2020
Permakultur
odlingsbadd narbild

I vår har jag lagt mycket tid på att skapa nya odlingsbäddar. Tre stycken blev det! Alla tre är gjorda med lite olika teknik, men i alla är det använda materialet så gott som till 100% återvunnet material.

Vi börjar med det som nu är min nya potatisbädd. Eftersom svärfar i vintras varit flitigt i skogen och röjt så passade jag på att ta i eget bruk sådant trämaterial som lätt kunde undvaras till annan användning. Av långa och smala trädstammar lade jag upp kanterna till bädden. Sedan täckte jag den underliggande gräsmattan med ett lager tidningspapper och grovare trämaterial, som grenbitar och flis. Flis som jag fixat med den nyanskaffade kompostkvarnen (bästa inköpet på länge)!

IMG 20200425 151158 3

Sedan täckte jag över med kompostjord. Denna bädd blev en väldigt enkel version. Jag ville ursprungligen att denna bädd skulle få vara en sådan där mylla skapas efter hand och där grövre material och tillsatt organiskt material som gräsklipp under åren bildar en fin jord. 

Jag har använt mig att denna teknik, dvs att odla så gott som direkt på gräsmattan, redan ifjol. Då hade jag odlat potatis direkt på ett lager tidningspapper som lagts på gräsmattan i ändan av växthuset.

Under fjolsommaren täckte jag potatisen med nytt gräsklipp efter hand det behövdes. Potatisen trivdes och det blev en någorlunda skörd, åtminstone med tanke på den minimala arbetsinsats jag lade på potatisbädden.

Jag är egentligen väldigt dålig på att utgöra klara och tydliga planer över odlingen, utan det blir oftast så att jag bara börjar ett projekt. Sedan låter jag idén mogna under tiden jag arbetar.

Det var inte självklart från början att detta skulle bli en bädd för potatisar. Egentligen tänkte jag inte lägga någon gröda hit överhuvudtaget ännu i år, utan låta det organiska materialet förmultna i ro. Men, eftersom potatisodlingen i obefintlig jord gick så bra ifjol, så tänkte jag testa på samma odlingsmetod även i år. Och så bildas ju ny jord ändå samtidigt som där växter en gröda! Såhär ser det ut i slutet av juni.

IMG 20200621 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Området kring växthuset var tidigare en så gott som outnyttjad odlingsresurs. Från att vara en bit gräsmatta som inte riktigt har någon funktion, fick även det området nu bli odlingsbart. Även här täckte jag marken först med tidningspapper, sedan med både grövre och lite finare trämaterial (läs: grenstumpar och flis). Dethär området fick lite mer kompostjord och brunnen hästdynga än ovannämnda potatisland eftersom jag planerade odla flera olika grödor här. Under försommaren märkte jag att tidningspappret inte var tillräckligt för att hålla bort ogräset, men det är något jag får försöka lösa nästa höst eller vår. Nästa gång måste jag använda mig av papp närmast markytan. Nedan en bild från slutet av april, då jag ännu höll på att fylla bädden med kompostjord. 

Här runt växthuset har jag tänkt odla en hel del perenna grönsaker och blommor, men det är i skrivandets stund ännu osäkert hur de sådda fröna tar sig och vad som egentligen kommer att börja växa. Jag har nämligen haft en ivrig trast på besök som rivit upp lite ett och annat ur odlingsbädden.

IMG 20200425 151035 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sist: gårdsplanens juvel bland odlingsbäddar. Odlingsbädden som min make byggt gjordes av timmerstockar som någon gång i tiden varit ett hus i Larsmo. Stockarna har i åratal legat i det gamla fähuset på vår gård och nu fick en liten del av trämaterialet bli en ny, väldigt stabil, odlingsbädd. Odlingsbädden vägde nämligen så mycket att den måste lyftas på plats med en skogskran! 

Eftersom stommen var gjord med så stor omsorg kände jag att även innehållet kräver med eftertanke. Här använde jag mig av "lasagne"-tekniken. Det blev lager på lager av trädgårdskompostjord, halm och brunnen hästgödsel. Och hittills har det växt bra i odlingslådan och den har inte alls krävt bevattning i någon större utrsträckning fast juni månad varit så torr. 

I odlingslådan kommer att finnas både blommor och odlingsgrödor. Tanken här är att testa odla så mycket som möjligt på en liten yta. 

IMG 20200621 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent:
Annika Möller-Nilsson
Nyckelord:
permakultur, odlingsbäddar, trädgårdsgrödor, självhushållning,