"Lasagne" i trädgården

4.7.2020
Permakultur
20200704 160457 resized

"Lasagne" i trädgården

Efter att ha odlat många år grönsaker på friland för eget bruk. Bestämde jag mig för att denna sommar ska de bli odlingslådor. Förra hösten började en utbildning i Permakultur och regenerativt jordbruk i Novia i Ekenäs. Detta hördes intressant och detta ville jag definitivt lära mig mera om, så vad passade bättre, jag anmälde mig och denna sommar ska det bli odlingsbäddar i lasagneteknik och täckodling i köksträdgården. I växthuset har jag sått sallad, dill, persilja, sockerärter, grönkål och zucchini av olika slag mm. Så när de vuxit till sig har jag tänkt att de får komma ut när sommarvärmen väl kommit. Brädor finns det gott om eftersom min man har en såg. Sonen studerar till byggmästare så det gäller att utnyttja alla resurser. Det tog inte så länge så hade jag två fina lådor till förfogande. Bredden anpassade jag så att jag bra räcks från båda sidor. Jag började med att mäta utrymmet och gräva upp gångarna runt lådorna. Där har förut varit trädgårdsland så det fanns inte så mycket ogräs ännu. Myllan från gångarna fick bli underlag i lådorna.

 

20200503 113008 1593865528775 resized20200503 152514 1593865531952 resized

 

 

 

 

Sedan blev det att börja tänka på innehållet i lasagnebäddarna. Jag hade sen tidigare några balar halm och hö på ladugårdsvinden. Så blev det en resa till grannen efter välbrunnen hästgödsel blandat med spån. Varmkomposten, bestående av välbrunnen matrester och hönsgödsel tömdes.

 

 

20200503 174911 1593865533183 resized4

 

 

 

 

Välbrunnen hästgödsel

20200521 172017 resized

Lasagnen består av jord från gångarna, hästskit, hö och halm, kompost och överst kommer jag att täcka med gräsklipp.

Sedan blir det att börja plantera, men det får ni höra mera om i nästa inlägg...

20200521 175102 resized

 

Skribent:
Marina Björkqvist
Nyckelord:
odlingsbädd, täckodling, permakultur, odlingslådor, växthus, plantor,