Kompostering är "hot", eller borde i alla fall vara det

16.4.2020
jordfabrik2

Kompostering är "hot", eller borde i alla fall vara det

För den som är intresserad av trädgårdsskötsel och odling är det säkert rätt naturligt att man också komposterar. Jag har tidigare öst mitt hushållsavfall i komposten och sedan täckt in det med hopkrattade löv. En del ogräs har också åkt med i byttan. Och så har jag vänt om i den ibland, när andan fallit på. Enligt trädgårdsböckerna skulle man få till god mull på några månader men det har nog aldrig lyckats. Och vilket värde min jord (efter några års kompostering) har haft har jag inte haft en aning om. Ja, och så var det ju så mycket som jag inte visste hur jag kunde använda... askan från köksspisen, hö-kackablandningen från kaninburen, för att inte tala om hönskackan...

Men var det faktiskt så det skulle gå till? Under kursen i permakultur och regenerativt jordbruk lär vi oss att komposten måste uppnå en viss temperatur för att ogräsfrö och skadliga mikrober skall dö och de gynnsamma få ta över. En tempertur på 55-65 grader under några dagar skall räcka till men då måste man ha bättre koll än jag ens har vetat att jag borde ha. Så nu börjar jag från början.

Tillsvidare samlar jag på olika" ingredienser" (I matprogrammen i TV har de alltid alla ingredienser prydligt framtagna på bordet så nu gör jag lika i min jordfabrik)

Jag har en hög med kvistar, grenar och löv. Jag har en "nätlåda" med det som jag städat ur kaninburen, dvs en blandning av hö, kaninkacka och -kiss. jag har en bytta med aska från min kamin och min vedspis. jag har en bytta som innehåller min "gamla kompost" dvs hushållsavfall intäckt med hopkrattade löv etc. jag har en bytta med "outspädd" hönskacka, dels färsk, dels något år gammal. och så har jag regnvatten i en tunna några meter ifrån

kvisthögen ligger under bar himmel men de andra har någon form av lock

Ja, och så har jag min julklapp från ifjol, en komposttermometer :) :) :)

Nu är det bara receptet som fattas så skall jag börja kocka :). Om det handlar mitt nästa kompostblogginlägg.

Skribent:
Susanna Sjöblom
Nyckelord:
kompost, Mullbacka, återanvändning, jordhälsa, jordfabrik