Här skall det blir skogsträdgård!

14.5.2020
Permakultur Bioekonomi
20200514 114728 annu nytt foto

På min gård Mullbacka i Raseborg finns en skogsglänta som jag aldrig har "använt" till något särskilt. För några år sedan fällde jag några trän där (och "hittade" en ek:) och några gånger har jag jagat sly, men mest har den bara fått vara ifred. Nu har jag bestämt att detta skall bli platsen för min skogsträdgård. Området är ungefär 13 meter gånger 25 meter och det ligger i en sluttning mot sydost. Längst upp i backen har jag tidigare dragit ett staket som jag har tänkt odla något på och direkt nedanom det ligger infiltreringssystemet till mitt hus. Därutöver finns det en massa sly, mest säkert lönn och asp, en massa gräs och ogräs, en ek som sagt, en hästkastanje, en vildros och så en del bråte från trädfällningsprojektet som jag inte orkat städa bort. Mot öster är det skog, några meter min skog och sedan en grannes och norrut på övre sidan om staketet ligger mig jordfabrik, ett virkeslager och sedan en bergsknall. Västerut gränsar området mot mitt hus, en liten sluttning nedanom huset och därefter min köksträdgård. Neråt i backen finns det en del rätt stora träd och därefter en äng. På grund av de höga träden mot öster blir där sol först kring 12-tiden den här tiden på året och sen skiner solen rätt obehindrat in på hela gläntan till kanske klockan sex på kvällen. Tack vare skogen mot öster, berget mot norr och huset och köksträdgården mot väster tror jag att det är bara sydliga och sydvästliga vindar som kommer åt att ligga på.

På sikt tänker jag mig att jag kommer att vilja fylla skogsträdgården med hasselbuskar, äppelträd, kanske någon sötrönn, fläder, diverse bärbuskar och sedan örter och vilda ätliga växter. Flera av våra perenna örter vill ju hastigt sprida sig allt för mycket i växthus och odlingsbänkar och nu har jag kommit på att jag flyttar över dem alla till skogsträdgården. Jag tänker då närmast på libbsticka, mynta och oregano. Därtill tänkte jag att jag kunde flytta några överlopps rabarberstånd dit och en massa jordgubbsplantor efter att ha tagit bort revorna kommande höst. I mitt trädgårdsland har jag två plantor med humle som varje sommar växer sig alldeles onödigt stora, så dem skulle jag gärna flytta till skogsträdgården. Jag har också odlat kärleksört i många år utan att veta att den går att äta, så några pluppar med dem blir det nog också. De där övriga ätliga vilda växterna kan jag inte planera och skriva så mycket om ännu, för jag känner så dåligt till sådana, men valeriana och trädgårdssyra har jag nyligen fått och de kommer antagligen att bli skogsträdgårdens första nya invånare.

Själva arbetet inledde jag nu med att slå ner käppar i marken med två meters mellanrum och dra snören mellan dem så att jag fick ett "rutverk". Jag tänkte att detta skulle hjälpa mig att göra upp en karta över det som finns där nu och det som jag sakteligen flyttar dit. Utöver rutverket med orangefärgade käppar slog jag också ner ett antal käppar med vit ända för att markera var jag tänker mig att det skall gå stigar. Om ni zoomar in fotot som är som presentationsbild till den här bloggen kan ni se mitt virrvarr av käppar och snören. Härnäst skall jag göra mig kartering av befintliga växter, de större alltså, och så tänkte jag röja upp stigarna med gräsklippare eller röjsåg. Träd och buskar skulle ju vara bäst att plantera först i slutet av sommaren då det inte är så torrt, men jag tror inte att jag har tålamod att vänta så länge. I mina dammplaner ingår att låta gräva en av mina lite större dammar på ängen strax nedanom skogsträdgården. Där bredvid finns nu en trädgårdsbrunn som får vatten dels från jorden, dels från hustaket och den är ofta så överfull att en del av vattnet måste ledas bort. Det skulle förstås vara bättre att ha en damm ovanför skogsträdgården eller mitt i , men så blir det nu inte.

För ungefär en vecka sedan gjorde jag en jordlivskartering. Jag valde ett område mitt i den blivande skogsträdgården och grävde upp jord 30x30x30 cm. Mullagret verkade så tjockt att jag faktiskt grävde lite djupare för att se hur djupt det går, det var ca 40 cm och det doftade friskt och gott i gropen. Till min besvikelse innehåll mullen dock knappt några (synliga) levande själar. Försökte intala mig att jag gjort provet för tidigt och att maskinvasionen kommer med vårvärmen. Och när den kommer...det undrar vi nog alla.

Skribent:
Susanna Sjöblom
Nyckelord:
Skogsträdgård, perenner, vilda växter