FUI är förkortningen för forskning, utveckling och innovation. I  FUI-bloggen skriver Yrkeshögskolan Novias personal om sitt jobb, forskning, projektverksamhet och andra betraktelser.

Blogginlägg som är granskat av Novias redaktionsråd är utmärkta med nyckelordet "Granskat inlägg". 

Vi följer CC-BY 4.0 om inget annat nämns. 

Samarbetet SPIRA Yhteistyö - hur kommuner och högskolor tillsammans kan stöda det regionala näringslivet

17.12.2024
Granskat inlägg - Reviewed post Företagsekonomi
spira1
”Samarbetet SPIRA Yhteistyö” var ett tvåspråkigt samarbete och nätverk mellan kommuner, högskola och universitet samt näringslivsorganisationer och företagarföreningar. Målet med samarbetet var att stöda företag i Åboland.

SPIRA skapades år 2018 för att stöda företagande i Åboland och Åbo och utveckla lösningar på de problem och behov som företagen har, i samarbete mellan det offentliga, tredje sektorn och högskolorna.

Verksamheten utvecklades utgående från LOOPA-metoden, som tagits fram av svenska entreprenörsnätverket Drivhuset. Novia är medlem i Drivhuset och certifierad utbildare i LOOPA-metoden.

Idén med nätverket var att utgå från företagens behov och i samarbete mellan offentlig och tredje sektor dra nytta av högskolornas kompetens. Högskolorna ville samtidigt bredda sitt samarbete med kommuner, företagarföreningar samt näringslivsorganisationer, för att nå företagen i regionen på ett sömlöst sätt. Det teoretiska utgångsläget var kunskapstriangeln (Triple Helix Model, Etzkowitz, 2005) 

Genom denna typ av samarbete önskade man försnabba arbetsprocessen för utveckling inom näringslivet och hindra dubbletter i partnerorganisationernas aktiviteter. Ansvaret för samarbetet togs av institutionen för företagsekonomi på Yrkeshögskolan Novia.

I samarbetet deltog också tradenomstuderande i företagsekonomi på Novia, både gällande utvecklande av varumärket, material och arrangerande av evenemang inom nätverket.  

Efter uppstartfasen omfattade verksamheten regelbundna träffar för deltagarna för delande av information och gemensamma behovsanalyser samt mera operativa insatser som webbinarier, evenemang och utbildningar. Även skapande av nya externt finansierade projekt var en viktig del av samarbetet.

 

Några exempel på verksamhet som SPIRA arrangerat:

Kundbetjäningstävling

En kundbetjäningstävling ordnades i flera års tid, som ett samarbete mellan kommunernas näringslivsorganisationer och Novias studerande och lärare i företagsekonomi. Tävlingen gick ut på att invånarna i respektive stad eller kommun fick rösta fram vilket företag som erbjöd den bästa servicen. Kundbetjäningstävlingen blev så pass populär, att även S:t Karins stad som inte var medlem i SPIRA, önskade ordna en egen tävling i staden i samarbete med Novias studerande. Målet med kundbetjäningstävlingarna var att lyfta fram kundbetjäning och företagande inom kommunernas näringslivssektor.  

 

Webbinarier och online-verkstäder

I början av coronapandemin fick SPIRA nya utmaningar liksom alla andra. Under våren 2020 ordnades utgående från företagarnas gemensamma utvecklingsbehov ”Brainstorming med SPIRA” -serien, där företagen kunde hoppa med online och få stöd för sin verksamhet.

Bild från Braintstorming Facebook evenemang

Bild från Braintstorming Facebook evenemang

Ämnen som kom upp under brainstorming-tillställningarna var bland annat hur man når sina kunder i en ny verklighet, hur man lägger om sitt värde erbjudande och sin verksamhet samt hur man utnyttjar digitala kanaler för försäljning och marknadsföring. En naturlig del av webbinarierna var att lära sig använda digitala tjänster, som Teams och Webex. Även veckovisa digitala kafferum där företagarna fick diskutera sin dåvarande situation stod på agendan under covidepidemin. De digitala kafferummen hade en viktig funktion för brytande av isolering, eftersom många av deltagarna under träffarna var ensamföretagare. Online aktiviteterna under coronatiden lockade totalt ca 145 deltagare. Tanken med online verkstäderna och kafferummen var att stöda företagen i Åboland, så de skulle klara sig lättare ur coronapandemin. Företagarnas utvärdering av verkstäderna och kafferummen var enbart positiv – många upplevde insatsen som ett andrum i en osäker vardag. 

Bild till online-evenemanget Digitalt kafferum

Bild till online-evenemanget Digitalt kafferum

 

Evenemang

SPIRA-samarbetet inleddes med ett startevenemang som lockade ca 70 personer.

Framtidsforumet ordnades i januari 2020. Skärgården och hållbarhet ur företagarperspektiv var tematiken. Evenemanget lockade ca 60 deltagare. Båda evenemangen arrangerades till stor del av studerande i företagsekonomi, som deltog i arbetet som en del av sina studier. Målet med evenemangen var att koppla samman företagare, offentliga sektorn och tredje sektorn med högskolefältet för att dela erfarenheter och kunskap.   

År 2023 kunde en länge planerad nätverkspicknick kring näringslivsfrågor ordnas. Eftersom evenemanget fått vänta några år ville SPIRA ordna något större än den picknick som först planerats och slutresultatet blev en dagskryssning med ca 80 deltagare. Temat för företagardagskryssningen var tillväxt och bestod av inspirerande talare och program, en paneldiskussion samt en mingelmässa. Deltagarna var nöjda och visade intresse för fler liknande tillställningar.

 

Utbildningar

För att stärka företagandet i skärgården har acceleratorer ordnats. Accelerator utbildningarna har riktat sig till företag som behöver hjälp med att komma i gång och utveckla sin affärsidé. Utbildningarna har engagerat dryga 10 företag per gång, vilket varit en optimal deltagarmängd.

Bild från Accelerator på Zoom. Tagen av Edvard Lindfors

Bild från Accelerator på Zoom. Tagen av Edvard Lindfors.

Förutom acceleratorer har även ledarskapsutbildningar organiserats. Utbildningarna bygger på Drivhuset-konceptet TOOKIG, med målet att lära deltagarna leda i osäkerhet. Utbildningarna var mycket omtyckta av deltagarna.

Även praktikplatser och fler studerandesamarbeten för företag ordnades under SPIRA-samarbetets gång. Genom att knyta ihop studeranden och företag har SPIRA gynnat både företagen med nya infallsvinklar i företagens verksamhet, och studeranden genom att de fått en direkt insyn i verksamheten i ”riktiga” företag.

SPIRA praktikanter

SPIRA praktikanter

”Samarbetet SPIRA Yhteistyö” var ett mångbottnat samarbete som sträckte sig över flera år och innefattade många partners förutom kommunerna som i första hand stod för kostnaderna för samarbetet. Det ekonomiska läget för kommunerna har varit alltmer ogynnsamt och i ett läge där insatserna i samarbetet borde ha ökat för att hålla styrfart, har möjligheterna för kommunerna att finansiera SPIRA-samarbetet tvärtom sjunkit. Styrgruppen för SPIRA har således fattat det gemensamma beslutet att SPIRA-samarbetet avslutas.

Däremot fortsätter samarbete mellan aktörerna via flera gemensamma externt finansierade projekt som även framöver stöder företag i området. Exempel på sådana projekt är:

  •  Light in the Dark (länk). Bistår SMEs i turismsektorn att utveckla naturupplevelser under lågsäsongen för att locka besökare till den norra baltiska landsbygden och kustregionen året om.
  • BSR Go-Abroad (länk). Projektet hjälper små företag att internationaliseras och få kunskap och hitta partners för att expandera utanför Finland.
  • Restart projektet (länk) syftar att hålla seniorer aktiva inom arbetslivet genom mentorskap, rådgivning och utbildning

Entreprenörskap och hälsa i Åboland  (länk). Projektets mål är att bidra till att kläcka nya företagsidéer, utveckla kompetens inom företagsamhet och entreprenörskap inom hälsa och välfärd samt utveckla nya verktyg och arbetssätt för entreprenörskap i Åboland.

Redan avslutade projekt som drivit SPIRA-samarbetet vidare är Tillsammans-projektet (länk), vars mål var att hjälpa små företag att utveckla deras digitala kunskaper och Kiertotalousakatemia (länk) som fungerar som Finlands första högskolebaserade nationella kompetenscentrum för cirkulär ekonomi.

 

Referenser

ben Salem Dynehäll, M., & Denti, L. (2020). Tookig: att leda i säkerhet. Liber.

ben Salem Dynehäll, M., & Lärk Ståhlberg, A. (2014). Loopa: affärsutveckling för entreprenörer. Liber.

Etzkowitz, H. (2005). Trippelhelix - den nya innovationsmodellen: högskola, näringsliv och myndigheter i samverkan. sns.

Go Abroad. (den 27 Augusti 2024). Hämtat från BSR Go Abroad: https://www.novia.fi/en/goabroad/

LITD. (den 27 Augusti 2024). Hämtat från Novia.fi: https://www.novia.fi/en/news/research/light-in-the-dark-project-11-actors-boost-the-baltic-sea-regions-tourism-sector-

Loopa. (den 27 Augusti 2024). Hämtat från Drivhuset: https://drivhuset.se

Novia Nyheter. (den 27. 08. 2024). Hämtat från Novia.fi: https://www.novia.fi/nyheter/forskningsnytt/centret-for-cirkular-ekonomi-lanserar-onlinetjanster-under-evenemanget-pa-vag-mot-forandring

Tillsammans. (den 27 Augusti 2024). Hämtat från Novia.fi: https://www.novia.fi/tillsammans


Texten har granskats och godkänts av Novias redaktionsråd 17.12.2024. 

Skribent:
Hanna Guseff, Edvard Lindfors
Nyckelord:
Granskat inlägg, företagsekonomi, samarbete, nätverk

Posta din kommentar

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu