Bioekonomi
I bloggen Bioekonomi får du veta mer om Yrkeshögskolan Novias forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet inom forskningsområdet systemomställning för att bygga resiliens. Majoriteten av personalen finns huvudsakligen i Raseborg. Här bildar forskare, projektarbetare, lärare, studerande och administrativ personal en dynamisk helhet. På vår blogg kan du läsa om vilka vi är, vad vi gör och om våra resultat. Välkommen!
Vid frågor eller feedback kontakta bloggens administratör Heidi Barman-Geust (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)
Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.
Systemic Transformation to Build Resilience is one of Novia University of Applied Sciences six' research areas. The activity is mostly located in Raseborg, in southern Finland. As a dynamic unity, our researchers, project workers, teachers, students and administrative personnel produce versatile results in research, development and innovation. We blog about who we are, what we do, what our conclusions are, and how we implement them. Welcome!
If you have questions, please contact Heidi Barman (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)
We folllow CC BY 4.0 if nothing else is stated.
Uppmuntra till försökskulturtänk
Ett av målen inom projektet Tulevaisuuden maanviljelijät – Framtidens jordbrukare är att uppmuntra till ett försökskulturtänkande inom verksamheten. Alla yrkeshögskolor som deltar i projektet genomför ett antal praktiska försök med temat hållbar produktion. Yrkeshögskolan Novia valde att göra en demo-odling med spånadslin och en pilot om vattenvårdsåtgärder på undervisningsgården Västankvarn i Ingå.
Spånadslin
Spånadslin är en miljövänlig fiber med en lång tradition i Europa, också i Finland. Linets popularitet växer hela tiden och det finns nu flera entusiaster som vill återbörda produktionen av spånadslin till Finland. En av dem är odlaren och företagaren Leena Pesu som driver Linen Stories. Inom projektet Tulevaisuuden maanviljelijät – Framtidens jordbrukare gjorde vi tillsammans med Leena och NSL Försök en demo-odling med sju olika sorter spånadslin under sommaren 2022. Linet såddes 23.5.2022 med hjälp av personalen på försöksgården och Leenas expertis. Under sommaren har praktikanterna Kay och Anna observerat hur linet växer, följt med ogräsförekomst och eventuella sjukdomar och skadedjur. Linet skördades 19.8.2002 och togs in från fältet 26.9.2022. Under hösten kommer själva fibern ännu att undersökas med hjälp av Linen Stories. En liten andel kommer också att förädlas till tråd. Demo-odlingen gjordes i pilotsyfte och förhoppningsvis kan Novia en annan gång genomföra ett regelrätt försök med spånadslin.
Studerande intervjuar Leena Pesu från Linen Stories om produktion av spånadslin
Vattenvårdsåtgärder
Det andra praktiska piloten som Novia gjorde under våren-sommaren 2022 handlar om vattenvårdsåtgärder på Västankvarn gård. Med projekthjälp av WWF Finland har man på gården anlagt ett tvåstegsdike och två våtmarker. I våras besökte en grupp studerande från Novia tvåstegsdiket och våtmarkerna och fick höra om bakgrunden till vattenvårdsåtgärderna och själva anläggningen av projektledaren Viivi Kaasonen på WWF Finland. Därefter gjorde praktikanterna tillsammans med forskare på Novia upp en observationsplan. Piloten handlade dels om vattenkvalitet, dels om den biologiska mångfalden, båda för att följa med hur väl våtmarkerna fungerar. Vattenprover togs en gång i månaden vid inlopp och utlopp av våtmarkerna samt på två väl utvalda platser vid tvåstegsdiket. Praktikanterna undersökte själv temperatur, salinitet, pH och klorofyll. Medan prover för fosfor och kväve skickades på analys till LuvyLab. Därtill gjorde praktikanterna regelbundna besök under sommaren och observerade växter, fåglar, insekter och andra djur. För att kunna observera invertebrater byggde de insektfällor som placerades ut på botten av våtmarkerna.
Studerande intervjuar Viivi Kaasonen från WWF Finland
Under hösten återstår arbetet med att sammanställa och presentera resultaten. Resultaten kommer att presenteras bl.a. genom filmer, rapporter och Storymaps. Både demo-odlingen av spånaslin och uppföljningen av våtmarkerna väckte ett stort intresse och redan nu finns planer på nya projekt med dessa teman.
Heidi Barman-Geust
Projektledare
Projektet är finansierat av Jord- och skogsbruksministeriet / Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen 2020–2022 via NTM-centralen i Södra Österbotten. Projektet pågår fram till 31.12.2022.
Texten har granskats av Novias campusredaktion och publicerats 28.9.2022.