Bioekonomi
I bloggen Bioekonomi får du veta mer om Yrkeshögskolan Novias forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet inom forskningsområdet systemomställning för att bygga resiliens. Majoriteten av personalen finns huvudsakligen i Raseborg. Här bildar forskare, projektarbetare, lärare, studerande och administrativ personal en dynamisk helhet. På vår blogg kan du läsa om vilka vi är, vad vi gör och om våra resultat. Välkommen!
Vid frågor eller feedback kontakta bloggens administratör Heidi Barman-Geust (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)
Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.
Systemic Transformation to Build Resilience is one of Novia University of Applied Sciences six' research areas. The activity is mostly located in Raseborg, in southern Finland. As a dynamic unity, our researchers, project workers, teachers, students and administrative personnel produce versatile results in research, development and innovation. We blog about who we are, what we do, what our conclusions are, and how we implement them. Welcome!
If you have questions, please contact Heidi Barman (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)
We folllow CC BY 4.0 if nothing else is stated.
Praktiska lösningar för skogsbrukets vattenvård
Den 24 september ordnades ett seminarium på Yrkeshögskolan Novia med temat vattenvård i skogsbruket. Seminariet arrangerades av Raseborgs stad, Västra Nylands vatten och miljö (LUVY), SLC Nyland samt Yrkeshögskolan Novia.
Vi började dagen med kaffe och kaka och sedan drog presentationerna i gång.
Mats Wikström, skogsbruksingenjör på Raseborgs stad inledde med ett kommande samarbete och casestudy för Case Västerby. Ett område som under åren har gått från åker till skog. Området är stadens och det är dags för att planera åtgärder för området som ska skötas som ett samarbete mellan Raseborgs stad och studerande samt personal på Yrkeshögskolan Novia. Romi Rancken, projektkoordinator vid Yrkeshögskolan Novia, visade filmer och bilder över området som han har tagit med hjälp av drönare. Områdets historik har även kollats upp och framställts med en tidslinje för att man enkelt ska se hur området har förändrats under årens gång.
Henry Schneider på Tapio, fortsatte med att berätta om skogsbruket och vattendrag. Han tog upp diverse orsaker, förklaringar och åtgärder angående belastningen på vattendragen. Han tog också upp lösningar för vattenskydd som till exempel olika sorters diken, ytavrinningsfält, dammar och bassänger.
Ragnar Höckerstedt, chef för finansiering och granskning vid Finlands skogscentral, berättade om Skogscentralen, vilka typer av stöd som erbjuds med det nya Metka stödsystemet och vem som är berättigad stöd. Han presenterade Metka – naturvårdsprojektet och några exempel på vad projektet har finansierat, samt mera ingående hur det går till om man vill ansöka om finansiering via projektet. Han berättade även om stödet man kan söka för vård av torvmarksskog och tog upp konkreta exempel.
Anders Portin på SLC avslutade förmiddagen med att uppdaterade oss om det senaste inom skogspolitiken. Bland annat om avskogningsförordningen, Metka stödet, Metso-programmet och PEFC-certifiering.
Efter förmiddagens intressanta presentationer och frågor startade bussen sedan mot Koskis gård i Bjärnå. Där blev vi bjudna på god köttsoppa och plättar i gårdens fina caféutrymmen. Samtidigt presenterade Fredrik von Limburg Stirum kort om gården och dess historia. Efter maten blev det sedan att sträcka på benen lite och se hurdana vattenvårds lösningar de har gjort i gårdens skogar. De har gjort flera enkla våtmarker som bara tagit en dag eller två att åstadkomma. Eftersom våtmarkerna är omtyckta av diverse fåglar ordnar gården även jakt vid dessa. Också gårdens kor har nytta av vattnet som samlas. Förutom våtmarker fick vi även se en del nyplanterade, röjda samt avverkade områden och höra hur de har gått samt tillsammans fundera kring vad som kan göras på dessa områden.