Bioekonomi
I bloggen Bioekonomi får du veta mer om Yrkeshögskolan Novias forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet inom forskningsområdet systemomställning för att bygga resiliens. Majoriteten av personalen finns huvudsakligen i Raseborg. Här bildar forskare, projektarbetare, lärare, studerande och administrativ personal en dynamisk helhet. På vår blogg kan du läsa om vilka vi är, vad vi gör och om våra resultat. Välkommen!
Vid frågor eller feedback kontakta bloggens administratör Heidi Barman-Geust (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)
Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.
Systemic Transformation to Build Resilience is one of Novia University of Applied Sciences six' research areas. The activity is mostly located in Raseborg, in southern Finland. As a dynamic unity, our researchers, project workers, teachers, students and administrative personnel produce versatile results in research, development and innovation. We blog about who we are, what we do, what our conclusions are, and how we implement them. Welcome!
If you have questions, please contact Heidi Barman (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)
We folllow CC BY 4.0 if nothing else is stated.
Lantbruk 2.0: Mångfald och entreprenörskap i Nyland
Lantbruk 2.0 är ett projekt som varit verksamt 23.3.2020 – 30.3.2023 vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg. Projektet finansierades av Henrik Nysténs fond inom Svenska kulturfonden. Syftet var att stärka de nyländska lantbruksnäringarna och synliggöra branschen som ett framtidsyrke, med fokus på cirkulärekonomi och klimatåtgärder.
Lantbruket i Nyland är spannmålsbetonat. För att öka mångfalden, finns möjligheter att integrera specialgrödor eller djurhållning i jordbruket. Konsumenterna i huvudstadsregionen utgör en bra målgrupp för att sälja spannmålsprodukter, grönsaker, kött och mathantverk direkt. Nätverk som REKO-ringar, andelsjordbruk och FoodHubs för producenterna och konsumenterna närmare varandra.
Alternativa matnätverk
REKO står för rejäl konsumtion, och innebär lokala, regelbundna träffar där producenter levererar förhandsbeställda produkter åt konsumenter. Ett av målen i Lantbruk 2.0 var att undersöka och vidareutveckla nyländska REKO-ringar. Detta gjordes genom en uppföljning av priser och produkter 2020-2021, som resulterade i en rapport: REKO i nyländska stads- och landsbygdsområden. Vilka produkter säljs och hur långt färdas maten? i Novias publikationsserie, och ett examensarbete i miljöplanering.
Ett sätt att vidareutveckla REKO-ringar är att utbilda konsumenter och producenter. Samarbetet med västnyländska Resurscentret HALD r.f. gav projektet en ypperlig möjlighet att göra detta. Tillsammans med HALD har projektet ordnat kurser i etikettering, livsmedelslokaler, matfotografering och prissättning på Novias campus i Raseborg.
Andelsjordbruk är besläktat med REKO, och fanns i Japan redan på 60-talet. Det är en modell där konsumenten gör avtal men bonden, på vanligtvis en säsong eller ett år, för att köpa grönsaker, kött, honung mm. I samarbete med Ruralia-institutets projekt KUMAKKA gjorde Lantbruk 2.0 ett filmklipp om andelsjordbruk i undervisningen vid yrkesinstitutet Livia. Projektet har även samarbetat med Novias naturbruksstuderande kring teman som direktförsäljning av ägg och kött.
Kurser med odlad mångfald och naturfibrer i fokus
Market gardening är ett sätt att odla grönsaker mångsidigt med jordhälsa i fokus, och försörja sig på småskalig produktion – oftast via direktförsäljning. Fortbildningskurser i ämnet ordnades, med Jonas Ringqvist från Bossgårdens grönsaker i Sverige som föreläsare. En annan nisch som kan bli aktuell i Nyland är produktion av naturfibrer. Kursmodulen Produktion och försäljning av naturfiber (15 sp) startade i oktober 2022 i samarbete med Novias projekt Pro Bioekonomi 2.0. Den är ett unikt pilotprojekt som analyseras och vidareutvecklas. Tillsammans med naturfiberseminarier, artiklar och blogginlägg om spånadslin och hampa, fårull, nässla och våtmarksväxter har den utgjort ett centralt temaområde för Lantbruk 2.0. Kurserna har förverkligats vid Öppna Yrkeshögskolan i samarbete med projektet ProBioekonomi 2.0, med finansiering från Utbildningsstiftelsen Sydväst och Finlandssvenska Jordfonden.
Vilken potential har min mark?
Att hitta rätt plats för rätt sorts produktion är också väsentligt. Projektet Matregion Nyland 1.8.2018 - 31.12.2021, med finansiering från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt från Stiftelsen Finlandssvenska jordfonden, tog fram digitala kartor som indikerar lämpliga områden för olika typer av jordbruksproduktion. Kartorna finns tillgängliga på webben och är möjliga att vidareutveckla till olika behov. Lantbruk 2.0 har gjort digitala storymaps där kartorna presenteras, tillsammans med text och bilder: nypotatis, äpplen, kulturspannmål och naturbeten. Lokala smaker och jordhälsa är starkt kopplat till arbetet med kartorna. I samarbete med Krämars ekogård gjordes ett filmklipp om att använda ferment för att stimulera mikrolivet i jordbruksmarken.
Material från de tre verksamhetsåren är samlat på Lantbruk 2.0:s hemsida. Arbetet med naturfiber fortsätter i det nya projektet NorNa - Nordisk naturfiber i cirkulär ekonomi, med samma finansiär. Projektledare Ulrika Dahlberg svarar gärna på frågor om Lantbruk 2.0 och NorNa. E-post: ulrika.dahlberg@novia.fi.
Presentationsbild: Trösking av spannmål på Mörby gård. Fotat av Multifoto.
Bild av ägg i korg: Studiefamlijen
Texten har granskats av Novias campusredaktion och publicerats 13.3.2023.