I bloggen Bioekonomi får du veta mer om Yrkeshögskolan Novias forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet inom forskningsområdet systemomställning för att bygga resiliens. Majoriteten av personalen finns huvudsakligen i Raseborg. Här bildar forskare, projektarbetare, lärare, studerande och administrativ personal en dynamisk helhet. På vår blogg kan du läsa om vilka vi är, vad vi gör och om våra resultat. Välkommen!

Vid frågor eller feedback kontakta bloggens administratör Heidi Barman-Geust (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)

Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.


Systemic Transformation to Build Resilience is one of Novia University of Applied Sciences six' research areas. The activity is mostly located in Raseborg, in southern Finland. As a dynamic unity, our researchers, project workers, teachers, students and administrative personnel produce versatile results in research, development and innovation. We blog about who we are, what we do, what our conclusions are, and how we implement them. Welcome!

If you have questions, please contact Heidi Barman (Heidi.barman-geust(a)novia.fi)

We folllow CC BY 4.0 if nothing else is stated. 

Agroforestry i Nyland

3.4.2024
Granskat inlägg - Reviewed post
Alley Joshua Finch

Sedan årsskiftet pågår ett nytt projekt ”Agroforestry i Nyland” på Novia. Målsättningen med projektet är att engagera minst tio jordbrukare i Nyland i planeringen av ett agroforestrysystem för sin gård. Under projektets gång bildar jordbrukarna så kallade designteams som får hjälp av experter med planeringen. Målet är att det vid projektet slut finns tio fallstudier över hur man kan implementera ett agroforestry odlingssystem i Nyland.

Vad är Agroforestry?

Agroforestry heter skogsjordbruk på svenska och agrometsätalous eller Puustoinen maatalous på finska. Men man använder även termen agroforestry både i det svenska och det finska språket, eftersom det är ett så etablerat begrepp. Agroforestry är ett samlingsnamn för odlingssystem där perenna växter som träd och buskar integreras med odling av grödor eller bete. Inom agroforestry finns det många olika odlingssystem, till exempel:

  • Alleódling (Silvoarable /Alley cropping)
  • Beteskogsbruk (Silvopasture)
  • Produktiv kantzon (Riparian buffer)
  • Mångfunktionellt vindskydd
  • Skogsodling (Forest farming)
  • Skogsträdgård (Forest gardening)

Fördelen med agroforestry är att de perenna växterna bidrar till att skapa resiliens. Träd och buskar har djupa rotsystem som hjälper till att hålla jorden på plats och minskar på så sätt erosionen. De ger även skydd mot vind samt skugga vid soliga och torra dagar. Dessutom samlar de upp vatten vid översvämningar och minskar på så sätt näringsläckaget. Den biologiska mångfalden gynnas och kolinlagringen förbättras.

Pilotområde för alléodling i Kyrkslätt

De kanske mest kända odlingssystemen här i de nordiska länderna är alléodling och skogsträdgård. På Novia driver vi sedan två år tillbaka pilotområdet Lill-Nägels i Kyrkslätt. Pilotområdet förverkligades först inom ramen för projektet ”Lill-Nägels agroforestry pilotprojekt” och nu som en del av projektet ”Agroforestry i Nyland”. Samarbete sker med jordbrukaren Rikard Korkman, som lånar ut sin mark till pilotområdet. I Lill-Nägels testar vi alléodling, nämligen ett system där träd, buskar och perenna växter planteras med korridorer (eller alléer) mellan raderna.

Målet är fler gårdar med agroforestry i Nyland

Med det nya projektet vill undersöka fördelarna med agroforestry och inspirera till att fler gårdar tar i bruk trädjordbruk i Nyland och i Finland överlag. Genom att samla jordbrukare så att de tillsammans med experter kan planera ett agroforestry odlingssystem på sin gård, får vi fler fallstudier i Finland som dessutom kan inspirera ännu fler gårdar att testa systemen. Då jordbrukare, rådgivare och experter samlas utökas även nätverket i Finland. Ett informellt nätverk med agroforestry entusiaster finns redan. Gruppen träffas regelbundet och utbyter idéer med varandra. I Sverige ligger man steget före, där finns redan en aktiv förening.

Här och här kan du vad vi skrivit om Agroforestry tidigare (på engelska). Besök gärna även vår nya webbsida. Om du är intresserad av att delta i projektet, kan du fylla i intresseformuläret så kontaktar vi dig!

Projektet är finansierat av Europeiska unionen via NTM-centralen i Nyland.

NylAFLogoBoardv2.sv.2024


Text: Heidi Barman-Geust 
Bild: Joshua Finch


Texten har granskats av Novias campusredaktion och publicerats 3.4.2024.

granskatavnoviascampusredaktion33

Skribent:
Heidi Barman-Geust
Nyckelord:
agroforestry, bioekonomi