Bloggar
Slätbergets naturstig börjar ta form
Foto: Kjell Svenskberg
Det finns ett behov av flera leder och rutter för motions- och rekreationsverksamhet i Västra Nyland. Flera kommuner har som mål att utöka sina rekreationsområden samtidigt som en kunskapshöjning i miljö- och klimatfrågor blir allt viktigare. Närheten till huvudstadsregionen gör att det tidvis finns ett stort besökarantal i regionen och människor som gärna rör sig i naturen.
Ett nytt projekt, Slätbergets naturstig, inleddes i september vid Yrkeshögskolan Novia. Målet med projektet är att bygga en naturstig i Västankvarn, Ingå.
Nedanför utkiksberget växer hassel, som bildar ett vackert tak över stigen. Foto: Anna-Karin Almén
Den nya naturstigen erbjuder plats för rekreation i naturen och kommer samtidigt fungera i ett pedagogiskt syfte. Målgruppen med projektet är allmänheten; fast- och fritidsbosatta, turister, forskare och skolelever. Naturstigen ligger på Västankvarn gårds mark och sträcker sig från Söderlandsvägen upp mot Slätberget. Den ca 3,5 km långa rutten går genom varierande terräng med olika naturtyper, bland annat över en myr, ett bergsområde med spännande klipputsprång, en gammelskog och en hassellund.
Rutten går förbi Västnylands kanske största klipputsprång. Foto: Anna-Karin Almén
Informationsskyltar om de olika naturtyperna och arter man kan se i området kommer att sättas upp. En tillhörande webbsida med information om naturstigens biotoper med koppling till miljö- och klimatfrågor lanseras i samband med att stigen öppnas för allmänheten.
Novias branschprojektstuderande har byggt en spång för att underlätta vandringen över myren. Foto: Anna-Karin Almén
Vandringen från myren upp mot slätberget ger en rejäl pulshöjning, men väl uppe på berget kan man ta sig en välförtjänt paus och inspektera den gamla ihåliga tallen med knotiga grenar eller spana efter fåglar. Området har ett rikt djur- och fågelliv och bland annat en berguv har häckat i området under flera år.
Rutten har delats i två slingor så att den som vill, kan välja en kortare rutt eller bara besöka utkiksplatsen med utsikt över Svarvarböledalen. Här kommer ett stockbord med bänkar att placeras. Stigen kommer att gå förbi Söderlandsvägens våtmark som byggdes av WWF 2019. Våtmarken och hassellunden nås också lätt från den närbelägna bilvägen, vilket gör det möjligt för tex skolklasser att besöka dem.
Gamla ihåliga träd erbjuder husrum för många arter. Foto: Anna-Karin Almén
Aurelie Noel tar foton med hjälp av en drönare. Foto: Anna-Karin Almén
Projektet förverkligas i samarbete med Västankvarn gård och finansieras av EU, via Leadergruppen Pomoväst r.f.. Naturstigen förses med skyltar och vägvisare och planeras bli tillgänglig för allmänheten under våren 2025.
Projektledare: Anna-Karin Almén
GIS expert: Aurelie Noel
Samarbetspartner: Magnus Grönholm, VD Västankvarn gård
Texten har granskats av Novias redaktionsråd och publicerats 14.11.2024.