Juryarbete under Mathantverkstävling i Sverige

2.10.2024
Bioekonomi Granskat inlägg - Reviewed post
Bild1 1

I september ordnades SM i mathantverk i Växjö och jag hade äran att få delta som jurymedlem. Tävlingen, som ordnas varje år, hade lockat ett rekordstort antal tävlingsprodukter. Totalt deltog 200 företag med över 700 produkter. Tävlingen var öppen för alla nordiska länder och från Finland deltog fyra företag. Tävlingen ordnas av Eldrimner, ett nationellt resurscentrum för Mathantverk i Sverige. Tävlingen är indelad i olika kategorier; bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, mejeri, charkuteri, fiskförädling, hantverksdryck, övrigt och innovativt mathantverk. Varje kategori bedöms av en jury bestående av en expert som ordförande samt av tre andra jurymedlemmar som känner till mathantverket. Via Novias projekt Kustens mat och som medlem i den finska mathantverksföreningen har jag fått kunskap om mathantverk och kände att jag inte helt var ute och cyklade då det gällde att ställa upp i juryn. Jag har varit jurymedlem tidigare i de finska tävlingarna, men tävlingen i Sverige är mycket större och bredare, så lite spännande var det nog.

Bedömningsarbetet skedde i 25 jurygrupper i Växjö konserthus. Bild: Heidi Barman-Geust

Nu blir det andra bullar

Då jag fick inbjudan om att fungera som jurymedlem under tävlingen, så fick jag inte veta vilken kategori jag kommer att bedöma. Då tävlingen sen närmade sig fick jag veta att det kommer att vara bageriprodukter. Väl framme visade det sig att jag skulle bedöma bullar, hela 36 stycken! Det låter kanske som ett drömjobb, men det var faktiskt ganska tufft. Bullarna skulle bedömas med tanke på utseende, inkråm samt smak och doft. Maxpoäng som delas ut är 20 och får att få en guldmedalj krävs minst 19 poäng. Med mig i juryn hade jag ordförande Marqus Östin (bagare), Annica Hägg (restauranglärare) och Hanna Ottosson (produktutvecklare). Eftersom vi hade så många produkter att döma, fick vi börja med att lägga upp en strategi för arbetet. Tiden var ändå rätt så knapp, sex timmar hade vi på oss. Vi började med att sortera bullarna; kanelbullar, kardemummabullar, fyllda bullar alla för sig. Då skulle det vara lättare att jämföra bullarna mot varandra. Sen gäller det att titta, dofta och smaka. Vi gjorde detta i tysthet först och satte poäng var för sig. För att sedan diskutera och få fram en gemensam bedömning. Vi fick verkligen rappa på för att hinna inom den utsatta tiden. Efter ett tag sneglade man avundsjukt mot de andra juryborden, där det fanns mera saltiga produkter som charkuteri och ost.

Annica Hägg, Hanna Ottosson, Heidi Barman-Geust och Marqus Östin bedömde tävlingsklassen bullar. Bild: Heidi Barman-Geust

Konstruktiv feedback till företagarna

Meningen med tävlingen är inte bara att hitta den bästa bullen eller den bästa blåmögelosten. Den främsta målsättningen är att ge feedback till mathantverkaren, så att de kan utveckla sin produkt. Att arbeta som mathantverkare kan vara ett ensamt jobb och det är svårt att få konstruktiv kritik på det man gör. En av juryns viktigaste uppgifter är att alltså att ge konstruktiv feedback på tävlingsprodukterna. Ett svårt uppdrag, med tanke på den knappa tiden. Vi hade ungefär 10 minuter på oss per bulle. I slutet av tävlingsdagen satt vi extra tid på att gå igenom alla bedömningsprotokoll på nytt, för att finslipa feedbacken just med tanke på detta. Bakom varje bulle finns en mathantverkare, som ivrigt väntar på bedömningen.

Alla produkter bedöms anonyma. De är försedda med en kod och en ingredienslista. Bild: Heidi Barman-Geust

Nätverk och nya kontakter

Förutom att delta som jurymedlem fanns det en annan tanke bakom min resa till SM i mathantverk i Växjö. Jag reste tillsammans med fyra andra personer som jobbar med mathantverk i Finland. Vi ville bekanta oss med det nya bedömnings- och poängsystemet som Eldrimner tagit i bruk, för att se om samma borde tas i bruk i Finland. Dessutom ger deltagande i denna typ av evenemang värdefulla nya kontakter. Vid sidan av tävlingen ordnas även föreläsningar, studiebesök, middagar och möten, som ger möjlighet till mingel och diskussioner. I juryarbetet deltar personer från många olika föreningar, högskolor och organisationer inom branschen. Eftersom jag fungerar som teamledare för Novias forskningstema Hållbara livsmedelssystem, är det viktigt att delta i olika evenemang för att utöka nätverket även i de nordiska länderna. Jag fick under resan flera nya kontakter, som jag kommer att ha nytta av i mitt arbete som teamledare och projektledare. Det var alltså en mycket lyckad resa och jag deltar gärna i flera gånger i juryarbetet.

I den finska delegationen fanns Kaisa Myllykangas från Pro Agria, Taina Timperi från Livia, Margot Wikström från föreningen Mathantverk i Finland, Heidi Barman-Geust från Yrkeshögskolan Novia och Eija Lamsijärvi från föreningen Mathantverk i Finland. Bild: Margot Wikström


Texten har granskats av Novias redaktionsråd och publicerats  1.10.2024.

Skribent:
Heidi Barman-Geust
Nyckelord:
mathantverk, Sverige