Fältträffen på Krämars ekogård

20.9.2021
Bioekonomi
228987601 525460262021333 7388788784720641946 n

Fermentförsöket är ett samarbete mellan Krämars gård, projekt EkoNu 3.0, Novias projekt Lantbruk
2.0, BT-Agro och den norska agroekologen Vibhoda Holten. Projektets mål är att följa med hur mjölksyrebakterier stimulerar mikrolivet i åkermarken. Projektet har nu pågått sedan våren 2021 och i juli ordnades ett av projektets centrala händelser.

Den 26 juli samlas en hel del intresserade på Krämars gård för att följa med demonstreringen av ett färdigbryggt ferment. Nina Långstedt, ägare av Krämars ekogård i Ingå och således ansvarig för projektet, visar under dagens lopp hur processen att sprida ut fermentet på åkern ser ut.

Fermentet innehåller vatten, rörsockermelass, mjölksyrebakterier, salt och örter. Fermentet går inte att sprida ut på bar jord, utan det bör blandas in i något organiskt material, t.ex. gräsklipp. Det organiska materialet bäddas sedan in med jord. För att förenkla processen använder man sig av en växtskyddsspruta vid applicering. Sammanlagt innehåller hela sprutbehållaren 1000 liter ferment.

Att mjölksyrebakterier bidrar med goda saker är i sig ingenting nytt. Mjölksyrebakterier har länge använts inom t.ex. konservering av mat och vi vet att de har en god effekt på hälsan. Det som inte tidigare gjorts i en stor skala är att testa mjölksyrebakterier inom jordbruk och således undersöka dess effekt på jordhälsan.

Några veckor efter att spridningen av fermentet har gjorts skickas prov till laboratoriet där det analyseras hur den mikrobiologiska aktiviteten i jorden har påverkats. Nästa steg blir att vänta på resultatet.

Under dagens lopp deltog runt 30 personer runt ifrån Finland. En grupp på 10 personer besökte Krämars ända från Åland.

229025990 4082453355196719 3135771148855316565 n

Nina Långstedt förklarar om processen av fermenteringen

228675614 880214592578951 2946256837595946211 n

Fermentet sprids ut på åkern

Skribent:
Markus Backman
Nyckelord:
lantbruk 2.0, REKO, mat, lantbruk