
Bloggar
Fältträffen på Krämars ekogård

Fermentförsöket är ett samarbete mellan Krämars gård, projekt EkoNu 3.0, Novias projekt Lantbruk
2.0, BT-Agro och den norska agroekologen Vibhoda Holten. Projektets mål är att följa med hur mjölksyrebakterier stimulerar mikrolivet i åkermarken. Projektet har nu pågått sedan våren 2021 och i juli ordnades ett av projektets centrala händelser.
Den 26 juli samlas en hel del intresserade på Krämars gård för att följa med demonstreringen av ett färdigbryggt ferment. Nina Långstedt, ägare av Krämars ekogård i Ingå och således ansvarig för projektet, visar under dagens lopp hur processen att sprida ut fermentet på åkern ser ut.
Fermentet innehåller vatten, rörsockermelass, mjölksyrebakterier, salt och örter. Fermentet går inte att sprida ut på bar jord, utan det bör blandas in i något organiskt material, t.ex. gräsklipp. Det organiska materialet bäddas sedan in med jord. För att förenkla processen använder man sig av en växtskyddsspruta vid applicering. Sammanlagt innehåller hela sprutbehållaren 1000 liter ferment.
Att mjölksyrebakterier bidrar med goda saker är i sig ingenting nytt. Mjölksyrebakterier har länge använts inom t.ex. konservering av mat och vi vet att de har en god effekt på hälsan. Det som inte tidigare gjorts i en stor skala är att testa mjölksyrebakterier inom jordbruk och således undersöka dess effekt på jordhälsan.
Några veckor efter att spridningen av fermentet har gjorts skickas prov till laboratoriet där det analyseras hur den mikrobiologiska aktiviteten i jorden har påverkats. Nästa steg blir att vänta på resultatet.
Under dagens lopp deltog runt 30 personer runt ifrån Finland. En grupp på 10 personer besökte Krämars ända från Åland.

Nina Långstedt förklarar om processen av fermenteringen

Fermentet sprids ut på åkern
Bioekonomi
Blogginlägg som är granskat av Novias redaktionsråd är utmärkta med nyckelordet "Granskat inlägg".
Vi följer CC-BY 4.0 om inget annat nämns.
Ansvarsfriskrivning: Författaren/författarna ansvarar för för fakta, möjlig utebliven information och innehållets korrekthet i bloggen. Texterna har genomgått en granskning, men de åsikter som uttrycks är författarens egna och återspeglar inte nödvändigtvis Yrkeshögskolan Novias ståndpunkter.
Disclaimer: The author(s) are responsible for the facts, any possible omissions, and the accuracy of the content in the blog.The texts have undergone a review, however, the opinions expressed are those of the author and do not necessarily reflect the views of Novia University of Applied Sciences.