På Alumnbloggen kommer du bland annat att kunna läsa om Novias alumnverksamhet. Som skribenter på bloggen fungerar Novias personal och självklart också våra Novia alumner. Novias alumner får gästblogga om deras studietid, deras arbetsliv och karriär eller andra trevliga erfarenheter och händelser. Om du tycker det låter roligt är du mer än välkommen att skicka ett mail till Novias alumnkoordinator Bella Alén, bella.alen@novia.fi  som fungerar som bloggens kontaktperson.

Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.

World Food Day – en dag för samarbete och innovation

14.10.2025
Alumnbloggen
WorldFoodDay

Den 16 oktober uppmärksammas World Food Day världen över. Dagen är en påminnelse om att mat inte bara är en individuell fråga – den är global och handlar inte bara om vad vi ska äta, utan också om hur vi odlar, förädlar, delar och värdesätter maten. Som teamledare för fokusområdet Hållbara livsmedelssystem vid Yrkeshögskolan Novia ser jag dagligen hur dessa stora frågor blir konkreta i våra projekt.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) lyfter i år fram behovet av resilienta och rättvisa livsmedelssystem. Det handlar om att skapa system som klarar av kriser – klimatförändringar, konflikter och pandemier – samtidigt som de är inkluderande och hållbara. Det är lätt att känna att dessa mål är onåbara. Men jag tror att förändring börjar lokalt, med människor som vågar tänka nytt och samarbeta. Och det är precis vad vi gör här på Novia – ett projekt i taget.

Jag har förmånen att just nu arbeta i tre utvecklingsprojekt, som på olika sätt bidrar till ett mer hållbart livsmedelssystem

Framtidens grönsaker är ett utvecklingsprojekt som syftar till att stärka den österbottniska växthusproduktionen i takt med förändrade konsumentbehov. Genom trend- och konsumentanalyser, innovationsverkstäder och samverkan mellan producenter, packerier, handel och studerande vill projektet skapa en mer kundorienterad och resilient produktion. Projektet drivs av Novia i samarbete med Hanken och flera aktörer inom växthusnäringen.

Härlig Havre främjar odling av lanthavre och gamla havresorter som lämpar sig för ekologisk produktion och ett föränderligt klimat. Genom att lyfta fram kulturspannmålens värde stärks både den biologiska mångfalden och försörjningstryggheten. Projektet samlar och sprider kunskap om sorternas egenskaper och odlingskrav, och riktar sig särskilt till ekologiska odlare och nätverk för kulturspannmål. Projektet genomförs i samarbete med Tavastlands yrkeshögskola och Naturresursinstitutet (LUKE).

Agroforestry i Nyland vill visa agroforestrys potential som en regenerativ och ekonomiskt hållbar jordbruksmetod. Agroforestry innebär att man kombinerar träd, perenna växter och jordbruk i samma system. Det ger förbättrad jordhälsa, biologisk mångfald och ökad motståndskraft. Projektet fungerar som en plattform där odlare och rådgivare möts för att tillsammans utforska möjligheterna med trädjordbruk (som agroforestry kallas på svenska).

World Food Day påminner alltså oss om att alla har rätt till näringsrik och säker mat och att vi behöver bygga ett hållbart och rättvist livsmedelssystem. Dagen lyfter fram vikten av utbildning, innovation och samarbete mellan olika sektorer för att lösa utmaningarna. Framtidens livsmedelssystem byggs alltså av många steg, projekt och människor som vågar tänka nytt.

 

Heidi Barman-Geust

Teamledare för Hållbara livsmedelssystem, Institutionen för Bioekonomi

 

 

Skribent:
Heidi Barman-Geust
Nyckelord:
Hållbarhet, Samarbete, Innovation