Alumnbloggen
På Alumnbloggen kommer du bland annat att kunna läsa om Novias alumnverksamhet. Som skribenter på bloggen fungerar Novias personal och självklart också våra Novia alumner. Novias alumner får gästblogga om deras studietid, deras arbetsliv och karriär eller andra trevliga erfarenheter och händelser. Om du tycker det låter roligt är du mer än välkommen att skicka ett mail till Novias alumnkoordinator Bella Alén, bella.alen@novia.fi som fungerar som bloggens kontaktperson.
Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.
Vi fira Företagardagen!
Sedan år 1997 har man i Finland firat den nationella företagardagen årligen den 5 september. Dagen firas för att uppmärksamma företagandet och dess betydelse för samhället. Företagen står för innovationer, skapar ny verksamhet, bidrar med arbetsplatser och därmed till samhällets välmående.
Institutionen för företagsekonomi i Vasa valde i år att uppmärksamma den nationella Företagardagen med ett seminarium om företagande. Vi hade bjudit in alla våra studerande att lyssna till några företagares historia och diskutera kring utmaningar och glädjeämnen kring att vara företagare. Valter Lindén och Torbjörn Rosenback, studerande vid Novia och även själva företagare, fungerade som moderatorer.
Från Kust-Österbottens Företagare deltog VD Hippi Hovi, även han privatföretagare sedan lång tid tillbaka.
Företagarna representerades av tre unga människor, som alla börjat sin bana genom tradenomutbildningen. Robin Kronman, idag VD för bl.a. Wasa Sports Club Ab, Sports Gym Wasa Oy, startade sitt första företag redan under studietiden då han såg en lucka i marknaden gällande kosttillskott och träningskläder. Caroline Bertula från Nykarleby är delägare i många företag, bl.a. PPLE Company och Hj Bertula & Son Ab och Linus Krooks är också han inblandad i flera företag, bl.a. grundare av Kvadraten Service Ab där han också fungerar som VD.
Alla paneldeltagare kommer från företagarfamiljer. Det var ändå ingen självklarhet för dem att själva bli företagare. Caroline tyckte att steget inte var så stort just på grund av familjeföretaget, men ser sina företag som ett resultat av viljan att lösa problem man funderat på tillsammans med sina vänner. Nätverket inom Nykarleby Innovation Center ser hon som ett viktigt stöd i sitt företagande. Hippi påpekade också att man lättare når långsiktiga resultat om man ser till att bygga upp fungerande team kring sina företag. Linus började ganska tidigt i ungdomen erbjuda olika tjänster åt kunder, och anser att företagande egentligen bara ger en struktur kring det man gör.
Studerande var intresserade av goda tips om man vill bli företagare och inte kommer från en företagarfamilj. Tipsen våra företagare bjöd på handlade mycket om att våga be om hjälp och våga ta hjälp av olika organisationer och människor som finns till just för nystartade företag. Det är också bra att hitta ett nätverk där man kan diskutera frågor. Man kan alltid testa småskaligt först för att se om företagandet är något som passar en själv.
Undersökningar visar att den största drivkraften att bli företagare är att man själv får bestämma över sitt arbete. Det här framhåller våra företagare också som det mest positiva. Dessutom får man variation i sina dagar, då man får rycka in med olika uppgifter varje dag. Utöver detta ger företagandet en annan frihet än att vara anställd, detta på gott och ont förstås. För som det svåraste med att vara företagare nämns tidshanteringen; det är svårt att hålla företagandet och privatlivet skilt. Ofta brinner man som företagare så starkt för sitt företag så man jobbar i en takt som inte är hållbar i längden. Här påminner Hippi om en kommentar han fick av en känd företagare för länge sedan: ”Du är värdelös företagare om du inte kan ha någon semester”. Det gäller alltså som företagare att hitta balansen och hitta de sätt som man koppla av på. Ett gott råd är också att lära sig att släppa kontrollen och våga delegera.
Eftermiddagen var mycket givande med många bra diskussioner och frågeställningar med våra inbjudna gäster, och vi hoppas att det såddes något frö till företagande bland Novia studerande.
Anna-Lena Berglund, Utbildningsledare
Kajsa From, Timlärare i huvudsyssla
Foto: Johanna Sandström
Från vänster moderatorerna Torbjörn Rosenback och Valter Lindén, företagarna Robin Kronman, Linus Krooks, Caroline Bertula och Hippi Hovi, Hippi även VD på Kust-Österbottens Företagare.
Statistik Vipunen: c 5 % av Novia alumner som utexminerats under åren 2017, 2016 och 2015 uppger att deras arbetssituation fem år efter sin examen är självständig företagare/yrkesutövare.