På Alumnbloggen kommer du bland annat att kunna läsa om Novias alumnverksamhet. Som skribenter på bloggen fungerar Novias personal och självklart också våra Novia alumner. Novias alumner får gästblogga om deras studietid, deras arbetsliv och karriär eller andra trevliga erfarenheter och händelser. Om du tycker det låter roligt är du mer än välkommen att skicka ett mail till Novias alumnkoordinator Bella Alén, bella.alen@novia.fi  som fungerar som bloggens kontaktperson.

Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.

Beställning på välmående - ett arbetsliv i kraftig förändring

8.11.2021
Alumnbloggen
Andersson Niklas 1

Under covidkrisens första år såg vi hur extremt kraftiga förändringar svepte över hela världen och vi blev påminda om hur sårbara vi egentligen är. Bortsett från hälsokatastrofen så förstärktes utvecklingstrender nästan explosivt under en väldigt kort tid och vi tog stora kliv framför allt digitalt. Från att jobba på kontor där det alltid gått åt en viss tid att reda ut tekniska utmaningar på distansmöten, har arbetslivets digitalisering tagits till en helt ny nivå. Människorna lärde sig snabbt. Både Microsoft och Google utvecklade sina digitala mötesplatformer med nya egenskaper under kort tid för att svara på behovet.

Nättrafiken steg med 20-50 % beroende på land och den digitala försäljningen ökade nästan explosionsartat. Globalt ökade näthandeln med 30 %. I de kundcase jag jobbade med då lyckades vi åstadkomma säljrekord månad efter månad för dem som vågade satsa digitalt.

Till och med 75 % av konsumenterna ändrade sitt sätt att köpa på vissa marknader. Man böt till digitala metoder, men också brand, där speciellt trygghet och pålitlighet stiger fram som viktiga orsaker för valet. 

Andersson Niklas 2

Förändringen går vidare på arbetsplatserna i en värld som börjar öppna sig. Efter nästan två år av distansjobb finns det ingen väg tillbaka, och de flesta har hittat nya former av hybridarbetsmetoder under tiden. Samtidigt ser vi en ny trend av att arbetsmarknaden rör på sig, en trend som är så stor att den fått en egen benämning i USA: The Great Resignation. Folk byter jobb som aldrig förr efter covid-tiden. I vissa kategorier ser vi ökningar upp till 20 % bland människor som lämnar sina jobb. Jag tror att vi här ser en trend som eskalerar på samma sätt som digitaliseringen under covidtiden. Globalt sett ser vi många orsaker till det här, men bland dem avsaknad av gemenskap, kontakt och tillräcklig meningsfullhet.

När jag själv fick mitt första Novia-yh-betyg i handen år 2000 höll Finland just på att kravla sig ur 90-talet. Ingen på vår kurs hade ett jobb inom vår bransch på dimissionsdagen.

Det här präglade naturligtvis den karriär som sedan knaggligt började växa fram, men samtidigt betydde det att jag hade möjlighet att pröva på en mängd olika saker förutom den bransch jag först studerat. Skriva kod och programmera via eget företag. En sväng via försvarshögskolan, tillbaka på projektarbete vid Novias FOU-enhet Aronia. Via olika organisationer och en mängd förtroendeuppdrag till att jobba som specialmedarbetare i Finlands regering under några år. Runt jorden på representation, biståndsprojekt och katastrofarbete. För att senare igen jobba några projektår på Novia innan egna företag och strategiskt konsultarbete tog vid på tillväxtresan med Genero, ett företag som växt från 20 till över 100 anställda på några år.

Under 2014-2016 gjorde jag min Master of Natural Resources på Novia. Som vuxenstuderande blev jag överraskad över hur givande det var att studera där reflektion över det som hittills varit spelade en stor roll. Efter det har jag fortsatt min personliga resa med olika kortare och längre kurser i bl.a. Finlands biståndspolitik, strategisk marknadsföring, certifierad mental coach och en MBA på gångs.

Arbetslivet har alltid förändrats, men idag snabbare än tidigare. En bra ungdomsutbildning ger en grund för att hantera förändringar och koppla vad som behöver vara ditt nästa steg. Vidareutbildningen på masternivå har sin plats för att ta dig till nästa nivå och möta förändringarna. På arbetsplatserna behöver vi jobba hårt för att skapa bra miljöer där människor trivs och vill jobba för gemensamma mål. Det kräver otroligt mycket av ledarskapet. Som ledare måste vi ständigt vara beredda att ifrågasätta de metoderna som vi brukar.

Det var tidigare mycket tal om millennials och hur vi som fick våra betyg för +20 år sen ska jobba med den nya generationen. Idag ser vi att skiftet gäller oss alla. I postcovid vågar fler fråga sig vad de egentligen vill och hur man vill ha det på arbetsplatsen för att må bra. Det här måste vi svara på gemensamt på arbetsplatserna.

Det innebär att också utbildningen måste anpassa sig, förändras och utvecklas snabbare än förr. Vi behöver mer färdigheter att möta kontinuerliga förändringar idag än tidigare. Här kan utbildningssektorn ha en aktiv roll i att föra dialog med arbetslivets företag och organisationer, med ledare och medarbetare om hur vi tillsammans kunde lära oss från varandra, om varandra och lyfta varandra till nästa nivå.

Niklas Andersson
Business Unit Director, mental coach, företagare och entreprenör

Noviaexamen:
Skogsbruksingenjör (YH)
Master of Natural Resources

Skribent:
Niklas Andersson
Nyckelord:
Aktuellt, Högre YH, Utbildning, Gästbloggare, Alumn