Alumnbloggen
På Alumnbloggen kommer du bland annat att kunna läsa om Novias alumnverksamhet. Som skribenter på bloggen fungerar Novias personal och självklart också våra Novia alumner. Novias alumner får gästblogga om deras studietid, deras arbetsliv och karriär eller andra trevliga erfarenheter och händelser. Om du tycker det låter roligt är du mer än välkommen att skicka ett mail till Novias alumnkoordinator Bella Alén, bella.alen@novia.fi som fungerar som bloggens kontaktperson.
Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.
Är visitkort fortfarande relevant år 2023?
Ett visitkort är ett av de viktigaste och mest kostnadseffektiva marknadsföringsverktygen man kan ha. Du kan inte utgå ifrån att alla vet vem du är och var du jobbar.
Även om det traditionella pappersvisitkortet småningom börjar vara föråldrat, betyder det inte att man inte behöver utbyta kontaktinformation, speciellt i arbetslivet. Det hjälper oss att komma ihåg varandra när vi återvänder från ett möte, och det ger oss ett sätt att enkelt få kontakta med varandra i framtiden.
Pappersvisitkortet har många fördelar, men också begränsningar. Begränsningar kan vara titeländringar, nytt namn, nya kontaktuppgifter eller kanske en ny grafisk profil för företaget, dessa ändringar gör att visitkort måste förnyas. Har man ett digitalt visitkort är detta enkelt korrigerat med ett ”knapptryck”.
Personligen är jag en aktiv användare av pappersvisitkort. Jag har alltid ett visitkort tillhanda i och med att jag har ett instucket mellan telefon och telefonskalet. För som vi alla vet, man vet aldrig när man träffar en ny kontakt.
Att ha telefonen framme vid personmöten är något jag själv inte föredrar, därför känns också pappersvisitkortet som en bättre grej. Enkelt att ta fram ur handväskan eller plånboken. Måste dock medge att jag själv funderat på det digitala visitkortet och ser många fördelar. Det digitala kortet är alltid uppdaterat, alltid till hands och enkelt att ha i en applikation i mobilen. I appen kan du skriva egna små noteringar om personen och mötet. Exempelvis vad som diskuterades och vad ni kom överens om.
För någon vecka sedan fick jag hör om en person som även bak på visitkorten skrev ner små noteringar om kontakten. Om hen hade en hund och hundens namn, om kontakten gillade en viss sorts choklad eller vad kanske barnen eller barnbarnen hette. Helt underbart! Så genialiskt att sedan vid ett möte kunna öppna en diskussion med en personlig prägel eller varför inte ha med sig just personens favoritchoklad. Ett tecken på att man verkligen bryr sig.
En annan fördel med det digitala visitkortet är all information man får förmedlat. För hur mycket information får man snyggt att rymmas på en liten ”papperslapp”? Ibland behöver man titlar och information på olika språk och då kan ett pappersvisitkort bli snabbt fullt och fult.
Tro det eller ej, men visitkort började användas i Europa redan på 1600-talet. Där användes de för att tillkännage ankomsten av välbärgade människor. Tiden har urholkat mycket av etiketten när det gäller visitkort, men reglerna kvarstår. Kort ska inte delas ut med vänster hand. De ska vara i oklanderligt skick när de ges, alltså rena, hela och snygga. Absolut inga handskrivna ändringar av titel, e-postadress eller telefonnummer.
Även om visitkort har funnits i århundraden, fortsätter nya innovationer och ny teknik att driva dem framåt. En växande trend är NFC-visitkort (Närfältskommunikation), även kända som kontaktlösa visitkort. De använder NFC-teknik, en form av bluetooth för att föra över information. Snabbt och enkelt kan du kan föra över kontaktinformation, länkar, sidor på sociala medier, videor med mer direkt till en kundens telefon.
När visitkortet fortsätter att utvecklas kan vi bara spekulera i hur de kan se ut om 20 år. Men syftet med visitkort kvarstår. De förmedlar information och kontaktuppgifter från ett människomöte.
Bella Alén, alumnkoordinator vid Yrkeshögskolan Novia
Kolumnen har publicerats i Västra Nyland 24.3.2023