
Alumnbloggen
På Alumnbloggen kommer du bland annat att kunna läsa om Novias alumnverksamhet. Som skribenter på bloggen fungerar Novias personal och självklart också våra Novia alumner. Novias alumner får gästblogga om deras studietid, deras arbetsliv och karriär eller andra trevliga erfarenheter och händelser. Om du tycker det låter roligt är du mer än välkommen att skicka ett mail till Novias alumnkoordinator Bella Alén, bella.alen@novia.fi som fungerar som bloggens kontaktperson.
Vi följer CC BY 4.0 om inget annat nämns.
Alumnträffen 2025: Ledarskap i stormens öga -Vinst vs välmående?

Hur balanserar man ett gott ledarskap med ekonomiskt ansvar i en föränderlig värld? Det var den röda tråden när Arcada, Hanken, Helsingfors universitet, Högskolan på Åland, Novia och Åbo Akademi samlade närmare 500 alumner och vänner till den årliga virtuella alumnträffen onsdagen den 2 april 2025.
Evenemanget sändes från Aurum i Åbo och kunde följas såväl online som på plats. En nyhet för i år var också de s.k. Watch Parties som arrangerades i Helsingfors, Vasa och Mariehamn som gav möjlighet att i sällskap med andra delta på distans. I fokus stod frågan om hur organisationer kan navigera i utmanande tider – mellan ekonomiska realiteter och behovet av ett hållbart arbetsliv för medarbetarna.
Moderator för alumnträffen var Martin Nordell (alumn från Åbo Akademi), Partner och Portfolio Director på Delta Wines Finland samt arbetslivsprofessor vid Åbo Akademi, som guidade deltagarna genom dagens teman. Nordell inledde alumnträffen med ett kort anförande och välkomnade publiken på plats så väl som distansdeltagarna från bland USA, Norge, Tyskland, Sverige och Schweiz.
– Temat för dagen, ledarskap i stormens öga, slogs fast redan i augusti förra året, och jag vågar påstå att det här är väldigt aktuellt just nu, varstans i världen, och även i vår vardag vid Åbo Akademi, sa Nordell.
I den inledande brasdiskussionen med rubriken ”I stormens öga: Marknadens utmaningar vs medarbetares verklighet” möttes Sara Lindström (alumn från Åbo Akademi), specialforskare och projektchef vid Arbetshälsoinstitutet och Penna Urrila (alumn från Helsingfors universitet), chefsekonom vid Finlands Näringsliv EK.
Tillsammans lyfte de fram perspektiv från både arbetsmiljöforskning och näringslivsekonomi.
– Arbetshälsoinstitutet gör regelbundna undersökningar där vi kartlägger arbetstagares välmående, som har sjunkit ända sedan pandemin, men nu ser vi äntligen vissa tecken på att det här kan vända uppåt, sa Lindström.
Diskussionen gick också in på den allmänna känslan av osäkerhet och oro som nu florerar, främst på grund av världsläget men också problem på den egna arbetsplatsen.
– En ansvarsfull företagsledning måste bygga upp och planera för vissa scenarier, och vara beredda på att de snabbt föråldras, för att vid behov kunna byta kurs och lotsa sin organisation, sa Urrila.
Därefter följde en paneldiskussion under rubriken ”Att navigera i stormen: Hur balansera mellan ekonomi och hälsa i arbetslivet?” med representanter från olika branscher och alumnbakgrunder. Panelen bestod av Stefanie Brandt-Tallqvist (alumn från Hanken), Designer inom strategi och företagskultur vid Eezy Flow, Johanna Ilonen (alumn från Novia), Senior Manager inom process- och verktygsutveckling vid Wärtsilä, Emma Kunttu (alumn från Arcada), Country HR Manager vid Thomson Reuters och Jan-Tore Thörnroos (alumn från Högskolan på Åland), sjökapten och ledare vid Viking Line.
Panelen inledde med att besvara en fråga inskickad av Kajsa Rantonen, socialpolitiskt ansvarig i styrelsen för Svenska Handelshögskolans Studentkår, om hur nyutexaminerade på arbetsmarknaden ska få jobb som motsvarar ens utbildning och förväntan på lön.
Stefanie Brandt-Tallqvist konstaterade att vissa orosmoment hägrar för nyanlända till arbetsmarknaden, bland annat hotar AI-teknologins framfart att äta upp de jobb och uppgifter som i första hand skulle höra till yngre anställda.
– Men sen finns det de bolag som väljer att gå mot strömmen, och jag tror att bara man klarar av att hitta dem, och kan identifiera hos sig själv vad är det man tillför bolaget, så där finns en väg in, sa Brandt-Tallqvist.
Samtidigt är det viktigt att försöka inse att ens första jobb knappast också blir ens sista eller enda jobb.
– Man behöver kanske sänka ribban vad gäller förväntningarna på sitt första jobb. Jag tänkte själv efter min examen att nu behöver jag aldrig studera mera, men på jobbet lär man sig någonting nästan varje dag, vilket också är det intressanta, och den vägen kan man utveckla sig och avancera, sa Ilonen.
Paneldeltagarna kom också in på frågor om olika företagskulturer och ledarskapsstilar, som kan variera mycket beroende på land, men att det också i en mångkulturell organisation kan uppstå något unikt när alla får bidra.
– När jag och andra chefer från Finland kom in och skulle leda svensk personal så fanns det vissa hinder i början, vi var vana vid olika ledarskapsstilar, och så här i efterhand så är min konklusion att det mera inkluderande ledarskapet som de har i Sverige är något vi i Finland kan lära oss av, sa Thörnroos.
– Det finns skillnader mellan de nordiska länderna, men också stora skillnader om man jämför Norden med exempelvis USA, sa Kunttu. Den finska ledarstilen är kanske ännu mera direkt, men vi börjar nog alltmer närma oss de övriga nordiska länderna.
Avslutningsvis sammanfattade Nordell dagen med några reflektioner kring vikten av ledarskap som vågar stå kvar i stormen – och som ser människorna bakom siffrorna.
– Ledarskap handlar om kommunikation, öppenhet och dialog. Om att ta människor i beaktande, att komma ihåg sina medmänniskor som medmänniskor.
Inspelningen från Alumnträffen finns att se på YouTube fram till och med den 17 april 2025.