Vikten av nordiskt samarbete i en föränderlig värld
Lördagen 23.3.2024 samlades representanter för nordiska aktörer samt utbildningar i Umeå för att fira Nordens Dag. En handfull aktörer som representerar Kvarkenregionen hade planerat ett evenemang i Umeå på kulturhuset Väven. Evenemanget med varierande program bjöd bl.a. på barnteater på finlandssvenska, sagostunder, paneldiskussioner och talkshow med musikinslag.
Från institutionen för konst & kultur deltog Håkan Omars i paneldiskussionen tillsammans med representanter från Kvarkenregionens utbildningar. Representanter från VAMK, Vaasan Yliopisto, Mittuniversitetet, Umeå universitet, Hanken och Novia diskuterade pågående och potentiella samarbeten i Kvarkenregionen.
Sarah Väre, tillväxtchef vid Kvarkenrådet, fungerade som moderator för paneldiskussionen. Både panelisterna och publiken fick lära sig att det händer mycket spännande samarbeten i Kvarkenområdet! Bland annat kommer det att skjutas upp en satellit i rymden som samlar data specifikt från Norden. De satelliter som finns kan nämligen ha svårt att nå till våra norra breddgrader. KvarkenSat befinner sig ännu på marken, men snart är det dags att skjuta upp den lilla satelliten i rymden!
Panelisterna diskuterade även vikten av att studerande åker på utlandspraktik under sina studier, och hur värdefull deras tid utomlands är både för dem själva och för utbildningen. Tyvärr har intresset för utlandsstudier sjunkit rejält konstaterade alla utbildningsanordnare förutom Hanken. Hanken har sedan 2009 haft obligatorisk utlandspraktik och det har fungerat utmärkt för såväl studerande som de mottagande skolorna. Speciellt de svenska utbildarna nickade ivrigt när de hörde om den obligatoriska utlandsvistelsen. En orsak till att utlandspraktikens popularitet minskat är de studerandes livssituationer och familjekonstellationer, men också miljömedvetenhet minskar intresset för att flyga till andra sidan jordklotet. Däremot har intresset för utbytesstudier i de nordiska länderna ökat.
Ett mål som panelen diskuterade var att det i framtiden kunde finnas ett gemensamt utbildningsparaply, där alla utbildare i regionen kunde verka. Ett ”Kvarken University” där universitet och högskolor samlas under samma namn, och studerande kunde välja fritt bland utbildningsutbudet, oavsett land. Före det målet är nått behöver ännu vissa utmaningar lösas; de olika utbildningssystemen, visum för utländska studerande och olika syn på studiepoängssystem. Men slutsatsen var ändå att panelisterna hoppades på fortsatt och utökat samarbete inom Kvarkenregionen!
Efter paneldiskussionen övergick programmet till en Talkshow med musikinslag. Fredrik Furu ledde talkshowen och uppträdde också med nyskriven musik både på finska och svenska. Skådespelarna Tuuli Heinonen och Julia Johansson som på förmiddagen uppträdde med pjäsen ”Kejsarens nya kläder” diskuterade vikten av barnteater, vilket Heinonen tyckte var den viktigaste formen av teater, eftersom den som skapar nya teaterbesökare för framtiden. Fredrik Furu intervjuade också Erik Fägerborn, regissör och textförfattare för den nyskrivna musikalen Nattexpressen som är ett samarbetsprojekt över Kvarken, med Yrkeshögskolan Novia i Finland och Musikalakademien i Strömbäcks Folkhögskola i Umeå. Fägerborn öppnade upp lite om processen hur en musikal kommer till, och om hans nära samarbete med komponisten Mikael Svarvar. Som en hejdundrande avslutning på den nordiska dagen uppträdde studerande från Musikalakademien med två sånger ur musikalen Nattexpressen som får sin premiär i mars 2025.
Oona Haapamäki, Producent för Nattexpressen
Reseskildringen har godkänts för publicering av Novias redaktionsråd 16.4.2024.
ISSN: 2670-028X