Hållbara livsmedelssystem på Island

23.9.2024
Bioekonomi Granskat inlägg - Reviewed post Reseberättelse
Ulrika Dahlberg och Heidi Barman-Geust på Island 2024

 



 

 

Skribent:
Heidi Barman-Geust

Med hjälp av ett Erasmus stipendium hade jag i september 2024 möjligheten att göra en fortbildningsresa till Island. Sedan början av året har jag fungerat som teamledare för forskningstemat Hållbara livsmedelssystem vid Institutionen för bioekonomi. Till uppgiften som teamledare hör att följa utvecklingen inom området och att delta i både nationella och internationella nätverk. Eftersom Novia satsar på den Nordiska samverkan ser jag att det finns ett behov av att stärka mina nätverk inom de nordiska länderna. Tillsammans med min kollega Ulrika Dahlberg, som är teamledare för forskningstemat Lokal ekonomi planerade vi en resa där vi skulle bekanta oss med hållbara och lokala system på Island.

The Culinary Institute of Iceland

Via kontakter inom Slow Food organisationen kom jag i kontakt med två personer som arbetar aktivt med hållbara livsmedelssystem på Island. Den ena av dem, Dóra Svavarsdóttir, arbetar som lärare på The Culinary Institute of Iceland vid Menntaskólinn i Kópavogi, som blev vår värdorganisation för resan. Menntaskólinn i Kópavogi startade år 1973 och består både av det vi i Finland kallar för yrkesinstitut och gymnasium. Institutet har 1000 studerande och har förutom studier i gastronomi, även i företagsekonomi, naturvetenskaper, sociala ämnen och idrott. Vi togs förutom av Dóra Svavarsdóttir även emot av den internationella koordinatorn Elísabet Björnsdóttir. Under besöket hos dem får vi veta mera om institutet och får en rundvandring. Vi besöker de olika avdelningarna för köttförädling, bageri och gastronomi inom The Culinary Institute of Iceland, som har ungefär 100 studerande. Under tisdagen råkade studerande ha en öppen lunchservering i institutets övningsrestaurang, så vi fick njuta av en fyrarätters lunch med isländska råvaror. Både studerande och personal var mycket intresserade av att veta varifrån vi kommer och vad vi sysslar med. Vi höll en presentation om Novia och om FUI Bioekonomi för några ur personalen.

Slow Food Reykjavik

Eftersom jag är medlem i Slow Food organisationen och även inom ramen för projektarbete på Novia ofta samarbetar med Slow Food lämpade det sig väl att även träffa Slow Food Reykjavik under besöket. Förutom Dóra Svavarsdóttir träffade vi tre andra personer ur styrelsen. Vi berättade om Novia för dem och presenterade även föreningarna Mathantverk i Finland, Slow Food Västnyland och Resurscentret HALD, som FUI Bieokonomi ofta samarbetar med för dem. Vi fick höra om Slow Food Reykjaviks verksamhet och även om föreningen Small Scale Food Producers Association. Föreningen bedriver ett godkänt livsmedelskök i Reykjavik, där småskaliga företagare kan hyra in sig för att utveckla sina produkter. Detta var intressant, då det finns ett behov i Finland av att upprätta liknande och detta kunde göras inom ramen för ett projekt.

Möte med styrelsen för Slow Food Reykjavik (Heidi B-G 2024)

Möte med styrelsen för Slow Food Reykjavik

Vörusmiðjan

Vi besökte förutom huvudstaden Reykjavik, även norra Island. Här togs vi emot av Þórhildur Jónsdóttir, även medlem i Slow Food Reykjavik. Men framför allt aktiv inom föreningen Small Scale Food Producers Association och drivare av Vörusmiðjan, ett mathanverkscentrum i Skagaströnd. Mathantverkscentret hör till ett företag som heter Biopol och får finansiering av regeringen i syfte att hålla landsbygden livskraftig. Här finns ett stort utrymme med utrustning som behövs för att kunna förädla livsmedelsprodukter. Eftersom centret ligger i en region med jordbruk främst kopplat till köttproduktion och fiske, är det mest dessa råvaror som förädlas i det livsmedelsgodkända köket. Företagare kan alltså hyra utrymmet (och en butiksbil) för att utveckla och tillreda sina livsmedelsprodukter. Centret fungerar också som knutpunkt och ordnar kurser och workshops för jordbrukare i de tre närmastliggande regionerna. Vi fick en presentation av verksamheten och en rundvandring, och vi i vår tur presenterade Novia och FUI-verksamheten. Verksamheten och hur den är uppbyggd är intressant med tanke på att något liknande inte finns i Finland, men det finns ett stort behov.

 Företagare kan förutom att hyra in sig i ett livsmedelsgodkänt kök, även hyra en butiksbil. (Heidi B-G 2024)

Företagare kan förutom att hyra in sig i ett livsmedelsgodkänt kök, även hyra en butiksbil.

Aquaponik i startgroparna

Vi hade även möjlighet att besöka ett nystartat företag Ísponica som med hjälp av Aquaponik odlar örter och sallad för det lokala samhället. Företaget ligger i den lilla kustbyn Hofsós och drivs av Amber Monroe. Aquaponik är en metod där man kombinerar odling av växter i vatten med en fiskodling, ett slutet miljövänligt odlingssystem, där näring från fiskodlingen tas tillvara. Företaget har precis kommit igång, men ägaren har stora planer och vi kunde se potentialen med de utrymmen och den plats hon hyr för verksamheten.

Sammanfattning

Fortbildningsresan till Island var mycket givande. Vi fick inblick i hur man på Island jobbar med hållbara livsmedelssystem och träffade flera personer som arbetar såväl inom utbildning, forskning, föreningar och företag med frågorna. Studiebesöken ledde till nya kontakter och idéer för nya projekt inom FUI Bioekonomi.

Huvudbild: Ulrika Dahlberg och Heidi Barman-Geust på Island 2024


Reseskildringen har godkänts för publicering av Novias redaktionsråd 23.9.2024.

ISSN: 2670-028X