Fyra dygn restid för tio timmar arbete – i hållbarhetens namn

8.10.2024
Granskat inlägg - Reviewed post Reseberättelse Konst och Kultur
Temat for arets digiloga konferens var Dissionans

Novia är sedan år 2022 en av cirka 20 huvudpartners i det nordiska hållbarhetsnätverket A Sustainable Tomorrow. Varje år 11.9 ordnas en digilog konferens i Helsingborg som kablas ut till hubbar runt om i Norden. I år deltog 150 personer på plats i Helsingborg och över 30 000 i hubbar. Som huvudpartner var det både viktigt och värdefullt att Novia var representerat på plats vid huvudsändningen i södra Sverige. Detta var ett utmärkt tillfälle för Novia att få direktkontakt med nordiskt näringsliv och kunna dela erfarenheter med andra företag/organisationer som sätter hållbarhet i fokus.

Temat för årets konferens var dissonans, skavet mellan vad vi vet och vad vi gör. Vi möts varje vecka av rapporter och forskning som pekar på att vi globalt sett nyttjar långt mer resurser än jorden har att erbjuda och att flera kritiska tipping points är överskridna eller nära att överskridas. Ändå går omställningen långsamt. Oerhört långsamt. Det finns ännu inga tecken som visar på att vi skulle närma oss positiva resultat exempelvis när det handlar om FN:s globala mål. Allt för mycket fortsätter som förut, systemförändringar lyser med sin frånvaro och mycket av den gröna omställningen är ytliga lösningar som bara lägger lite grönt strössel på det vanliga linjära sättet att verka.

Klimatpsykologen Kata Nylén, omvärldsanalytikern Fredrik Reinfeldt, professorn i retorik Maria Wolhart Söderberg och flera andra expertföreläsare delade under konferensen sina perspektiv gällande dissonans, från det mest personliga till ett övergripande geopolitiskt plan. Dissonansen är på många sätt nedslående, men det som samtliga experter under dagen var eniga om är att det krävs systemförändring på alla nivåer för att göra de förändringar som krävs, både för individen, för samhället och för världssamfundet.

I Novias strategi lyfts vårt ansvar för att arbeta för hållbara lösningar – något vi kan, och bör, göra i allt vi förehar oss. Vi har som högskola möjligheten att vara större än vår storlek. Vi kan göra enorm skillnad i hur vi väver ihop olika verksamheter och initiativ. Våra val har ett starkt signalvärde. Vi behöver givetvis se över våra interna processer och se till att minimera våra handavtryck, men än mera behöver vi göra allt vi kan för att våra handavtryck ska sträcka sig generationer framåt i tiden. Det vi gör nu, de projekt vi genomför och det innehåll vi levererar i utbildningar är något som kommer att leva kvar i årtionden.

Representanter för alla huvudpartners inom A Sustainable Tomorrow. Rektor Örjan Andersson och utbildings- och hållbarhetsdesigner Emma Westerlund representerade Novia. Foto: Tom Landgren / Foto87.se

Representanter för alla huvudpartners inom A Sustainable Tomorrow. Rektor Örjan Andersson och utbildings- och hållbarhetsdesigner Emma Westerlund representerade Novia. Foto: Tom Landgren / Foto87.se

Att med flyg ta sig till Helsingborg tar några timmar. Att ta tåget tar flera dygn. Hur vi reser är en av de saker som har ett starkt signalvärde. Hur vi ser på tid är avgörande för hur vi reser. Här krävs en systemförändring på djupet. Ett förändrat tankesätt. Vart har vi bråttom? Hur blev det så att tid blev mer värdefullt än en hållbar framtid? På tal om dissonansen mellan vad vi vet och vad vi gör. Transportbranschen står för en stor del av de totala utsläppen av växthusgaser. Nio procent av Novias totala koldioxidavtryck år 2023 bestod av avtryck uppkomna i samband med resor. Upphandlingar och våra campus är de två andra stora avtrycksposterna. Jag förstår givetvis att vi inte åtgärdar klimatkriserna med att personalen på en yrkeshögskola i Finland slutar flyga, men det har ett signalvärde, ett starkt sådant, speciellt jämtemot våra studerande vars framtid påverkas av de val vi gör i samtiden.

 

Huvudbild: Temat för årets digiloga konferens var Dissionans, över 30 000 personer såg sändningen. Foto: Tom Landgren / Foto87.se


Reseskildringen har godkänts för publicering av Novias redaktionsråd 8.10.2024.

ISSN: 2670-028X

Skribent:
Emma Westerlund