30.9.2022

Samarbete mellan studerande, utbildning och företag

Camilla Ekman

Kolumnen "Samarbete mellan studerande, utbildning och företag – inspiration, utmaningar och lärande för alla parter"  har publicerats i Åbo Underrättelser 6.9.2022

En klar och solig höstmorgon plockar jag upp två tyska utbytesstuderande på Henriksgatan 7 i Åbo. Vi ska köra ut till Kimitoön och besöka Bjärkas Golf.

I en annan bil kör tre tradenomstuderande vid Yrkeshögskolan Novias utbildning för företagsekonomi mot samma destination.

Vägen ut till Nivelax är fantastiskt vacker i det klara höstvädret som bjuder på granna färger.

Väl framme möts vi av en glad och energisk Fredrik Bergholm. Diskussionen går på engelska. Han visar oss runt på gården och efter det åker vi ut på själva golfbanan som ännu är i perfekt skick trots hösten.

Efter rundturen bjuds på lunch med bland annat älgkött och annan lokalproducerad närmat.

Vi är alla imponerade både av omgivningen och den goda maten. Efter lunchen är det arbete som gäller.

Vi är här för att utveckla marknadsföringen av Bjärkas Golf. Våra studerande ska tillsammans göra en utvecklingsplan och i nästa skede också utföra överenskomna åtgärder.

Fredrik berättar, visar och förklarar. Vi antecknar och frågar. Jag är mycket imponerad över våra studerande. De ställer relevanta frågor, kommer med tankar och bollar idéer med Fredrik.

Själv gör jag mitt bästa för att vara så tyst som möjligt och låta studerande föra diskussionen. Det är svårt emellanåt då man själv har en bakgrund som marknadsföringskonsult. Men ger man sig till tåls kommer de frågor man själv tänkt ut.

Och flera därtill som man inte tänkt på.

Det är alltid lika givande att se hur unga studerande växer professionellt då de får träffa företag och jobba med riktiga projekt.

Utmaningen är att fokusera på den kunskap och teoretiska bas som vi ger i utbildningen och inte bara på egna åsikter.

Det är också viktigt att utmana studerande till kreativitet och professionalitet. Och viktigast av allt då det gäller samarbete med företag: att vara överens om uppdraget!

Det finns situationer då man ser att den ursprungliga tanken inte är det viktigaste utan man bör fokusera arbetet på något annat. Det är handledarens viktigaste uppgift att kunna tolka företagarens behov på rätt sätt och på så sätt få största möjliga nyttan för både företaget och studerande.

Efter den första träffen gjorde studerandegruppen en sammanställning på läget med Bjärkas Golf och ett underlag för fortsatt arbete.

I nästa skede skulle en uppdragsformulering skickas till företagaren för godkännande och sedan fortsatte arbetet. Vi kom också överens om att gruppen skulle åka till Bjärkas före jul och ha en ”arbetsdag” där de jobbade med bland annat sociala medier och hemsidan tillsammans med företaget.

Slutresultatet blev uppfräschad och uppdaterad marknadsföring samt riktlinjer för fortsatt arbete. Utmaningen för företaget blir sedan att också själv hinna ta till vara det arbete som gjorts.

Med långa dagar under högsäsong är det inte alltid lätt. Men dylika projekt leder också både till praktikplatser, fortsatta projekt och examensarbeten där företagen får fortsatt hjälp med sin marknadsföring eller sina ekonomisystem.

Vi på ”Novia Business” har nu i över tio år jobbat med detta fungerande koncept för att integrera studerande, företag och utbildning.

Det är ett betydligt mera krävande sätt att jobba, men så mycket mera givande och utmanande, både för lärare och studerande!

Det är några år sedan just det här projektet, men arbetssättet fortsätter.

Vi har tiotals liknande samarbeten varje termin i regionen, där vi tillsammans med bland annat Pargas stad, Kimitoön och S:t Karins utvecklar småföretagen i regionen i olika sammanhang. Det är inte bara nyttigt – det är också mycket roligt!

Gå till ""