IMG 2046a3

20.08.2022 | Kommentarer

Början på en trädgårdsomvandling

Min praktiska tillämpning i sommar blev att skapa förutsättningar för att anlägga en köksträdgård närmare huset samt att skaffa flera perenna grönsaker och bärbuskar till min trädgård.

I slutet av maj fälldes 2 stora granar för att få in mera ljus i trädgården. Nya perenna grönsaker som införskaffats i år är bl.a. ramslök och jordärtskocka. Ramslöksplantorna planterade jag under en rönn. Jag läste just att de trivs i litet högre pH, så jag borde säker ha lagt med litet kalk när jag planterade dem – detta ska åtgärdas snarast!

Av en studiekompis fick jag sedan lungrot och spenatskräppa som också fick en egen liten rabatt, samt vallörten ´Bocking 14´ som fick en plats bakom komposten.

IMG 2056a2

Lungrot, Blitum bonus-henricus

IMG 2059a

Vallört , Symphytum x uplandicum 'Bocking14'

Jordärtskocka planterade jag bakom rabarberbuskarna och under en rödvinbärsbuske satte jag massor av persilja. Det är nog det hörnet i min trädgård som påminner mest om skogsträdgård just nu. 

IMG 2042a

Skogsträdgårdshörna med äppelträd, rabarber jordärtskocka, vinbär och persilja.

Sedan har jag planterat hallonbuskar i gamla grönsakslandet som ligger längst bort på vår tomt. Jag har insett att jag nog gör klokast i att flytta dem till ett ställe mitt i gräsmattan, där man kommer åt att hålla efter de spridningsbenägna buskarna med gräsklippare.

Sedan ska det ju också flyttas på en del saker, det är långt frän färdigt än! Jag har börjat med att gräva upp en idegran som jag flyttat till ett bättre ställe för att göra plats för köksträdgården närmare huset.
Nu senast har jag skaffat några blåbärstry buskar som väntar på att få komma ner i jorden.

Fortsättning följer…