Nina staende

10.05.2022 | Kommentarer

5 snabba frågor till Novias lektor Nina Hillo

Ekonomimagister Nina Hillo är mera känd som Novias studiehandledare. Nina har under sina över 20 år vid Novia stöttat och coachat mängder med studerande under deras studietid. Vi fick möjlighet att ställa henne fem snabba frågor.

1. Livet vid Novia gick långt ut på att hitta en balans mellan studierna och det roliga studielivet. Har du något bra tips till våra alumner om ett hållbart arbetsliv? 

Återhämtning är viktigare än vi ofta tror. Det gäller att se till att det finns små stunder av återhämtning i vardagen.
Det hjälper inte med en semesterresa eller två per år eller ens med en fyra veckors supersemester. Observera vad du får kraft av. För någon är det en femton minuters tupplur på kontorssoffan eller en liten pratstund över en kopp te med en vän, för någon annan är det en filmkväll eller ett yogapass. Återhämtning behöver inte ta länge eller vara ansträngande eller funka som motion. Nej, det räcker med att göra något som får en att varva ner, andas lugnt och känna frid i kroppen.

2. Hur kan man med några enkla metoder träna upp sin sociala kompetens?

På det svarar jag att läs romaner om livet, titta på film, prata med folk och ställ frågor till dem. Skapa dej en vana att stanna upp och verkligen lyssna på den du pratar med och kom ihåg att social kompetens är en färdighet. Alla kan bli bättre på det, men man måste träna. Varje dag, hela livet.

3. Har du något bra boktips till våra alumner?

Nytta: Niclas Alméns bok om Återhämtning är guld värd och kostar bara 37 euro. Läs halva boken som förklarar fenemomet stress och varför återhämtning i vardagen är så otroligt viktig och fundera själv hur du använder kunskapen eller skippa teorin och sätt igång med återhämtningsprogrammet i åtta steg som finns i den andra halvan av boken.

Nöje: Den stora amerikanske nutidsförfattaren Jonathan Franzen är min favorit. Alla hans böcker är läsvärda men Crossroads tycker jag extra mycket om. 

sjalvutveckling2

Sjalvutveckling av Nina Hillo

 4. Förklara ditt Novia med fem ord.

En värld full av möjligheter.

5. Om du fick två extra timmar under dagen, hur skulle du använda dem?

Om timmarna dök upp som arbetstid skulle jag säkert passa på att läsa facklitteratur och sitta och tänka på hur jag kunde använda det lästa i jobbet på bästa sätt. Om det är fritid jag får skulle jag passa på att baka färskt bröd varje dag och slappa medan det gräddas.

 

 

 

 

Nyckelord:
Kategorier: